Under våren kommer polisen att använda sig av drönare för att kamerabevaka stora delar av Arjeplogs kommun. Syftet är att förebygga, förhindra och avslöja jaktbrott.

– Det här är ett område som är stort och svårt att bevaka. Tidigare har vi använt helikopter i samma syfte, nu provar vi en ny metod och ett nytt verktyg, säger Andreas Nyberg, lokalpolisområdeschef i Pite älvdal.

Polisen har gått ut med information om kamerabevakningen på sin hemsida.

– Vi har använt drönare tidigare, bland annat för att dokumentera brottsplatser och leta efter försvunna personer. Den här gången har polischefen fattat beslut om att vi ska prova övervaka ett stort område med drönare. Det finns många aspekter att ta hänsyn till, till exempel den personliga integriteten, och därför vill vi informera om vad vi gör, säger Andreas Nyberg.

Bevakningens fokus kommer att vara jaktbrott. Några specifika misstankar om jaktbrott i området finns dock inte, enligt Andreas Nyberg.

– Jaktbrott i allmänhet kan förekomma överallt, det är inget unikt för Arjeplog, och det kan handla om många olika saker, till exempel jakt vid fel tidpunkt eller jakt från fordon. Under våren kan det också förekomma insamling av fågelägg, och all denna typ av faunakriminalitet är svår att upptäcka, svår att utreda och svår att beivra i och med att upptäcksrisken är liten. Nu har vi tillgång till drönare och vi har kompetensen för att använda dem, därför vill vi prova den metoden. Vi har inga specifika misstankar, om vi hade haft det skulle vi inte ha gått ut med information om kamerabevakningen, säger han.

Kamerabevakningen kan även ge större möjligheter att upptäcka exempelvis olovlig skoterkörning.

– Om vi upptäcker någon annan kriminalitet beivrar vi naturligtvis den också, säger Andreas Nyberg.

Anders Erling Fjällås, ordförande i Semisjaur Njarg sameby, välkomnar polisens initiativ.

– Det är bra med ökad polisiär närvaro, säger han.

Länk till polisens hemsida med karta över det område som ska kamerabevakas finns här.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x