070-344 20 23

Vart ska verksamheterna som bedrivs i ABF-huset ta vägen? Föreningar i Arjeplog känner oro och ovisshet.

Hur resonerar de olika politiska partierna i frågan om ABF-husets (gamla Nomadskolan) framtid?

Den frågan vill representanter för flera olika föreningar i Arjeplog ha svar på under Allmänhetens frågestund vid fullmäktigesammanträdet på måndag.

– Vi är många som känner oro, säger Britt-Marie Hansson Marklund, ordförande i PRO, en av de föreningar som har både lokal och verksamhet i fastigheten.

Vid förra fullmäktigesammanträdet, i december, antogs budgetberedningens förslag för 2020. Det innebär bland annat att ABF-huset ska tömmas till halvårsskiftet, och tanken är att det ska kallställas. Kommunstyrelsens ordförande Britta Flinkfeldt sa då att beskedet till tjänstemännen var att inte ställa ABF på bar backe, utan se över hur lokalbehovet kan lösas på annat sätt.

Britt-Marie Hansson Marklund och Liselotte Bredstrup Modig, representanter för PRO Arjeplog, vill veta hur politikerna ser på ABF-husets framtid.

Tillsammans med Liselotte Bredstrup Modig bjöd Britt-Marie Hansson Marklund in representanter för de olika föreningar och verksamheter som pågår i fastigheten till ett möte under onsdagen.

– Vi vet väldigt lite, bortsett från att man vill kallställa huset av ekonomiska skäl. Vi har också fått besked om att ventilationen är dålig, och att det krävs en upprustning av fasaden om huset ska fortsätta användas, sa Liselotte Bredstrup Modig.

Ett tjugotal personer som deltar vid aktiviteter och har verksamhet i huset var med på mötet. Ingen av dem hade upplevt något problem med luftkvaliteten.

– Ventilationssystemet i det här huset bygger på självdrag, och när kommunen bedrev barnomsorg i byggnaden fick vi besked att ventilationen fungerade utmärkt, sa Vanda Wallström.

Föreningsrepresentanterna vid mötet uttryckte en oro för framtiden. Några klara besked om ersättningslokaler för verksamheterna har inte kunnat ges.

– Alla undersökningar visar på samma sak, ett levande samhälle behöver ett levande föreningsliv. Men mina tankar går osökt till tennisplanen som låg där busstationen nu finns. ”Oroa er inte, det kommer snart en ny tennisplan.”, sa man då. Nu ser föreningslivet ut att drabbas av samma sak, sa Kurt Carlman.

Britt-Marie Hansson Marklund och Liselotte Bredstrup Modig kommer nu att ställa frågan om husets framtid till de politiska partierna vid måndagens fullmäktige.

– Vi vill veta hur de resonerar, säger Britt-Marie Hansson Marklund.

Fotnot: Arjeplognytt är ett av de företag som i dagsläget har lokal i fastigheten. 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x