Från en drygt 40 år gammal affär med 160 kvadratmeter försäljningsyta, till 600 kvadratmeter i en nybyggd affär. – Ett stort steg framåt för både oss och kunderna, säger Anne-Kirsti Westerlund.

En  nybyggd matvarubutik med nästan 600 kvadratmeter försäljningsyta och tio åretrunt-anställda i en by med ett tjugotal invånare. Det kanske låter som en osannolik kombination, men är på väg att bli verklighet i Jäckvik. De sista förberedelserna pågår för fullt, och den 26 februari slår Anne-Kirsti Westerlund och hennes personal upp dörren till Ica Nära Jäckvik.

– Det känns pirrigt, jag är både förväntansfull och skraj, men det är en dröm som går i uppfyllelse och vi har framtidstro, säger Anne-Kirsti Westerlund.

Agda Hofman byggde affär i Jäckvik (den gula byggnaden till höger) tillsammans med maken Lars och de drev den mellan åren 1977 och 1985. Hon gläds åt att Anne-Kirsti Westerlund driver och utvecklar verksamheten.

Anne-Kirsti Westerlund har drivit affär i Jäckvik sedan 1993. Då hade affären varit stängd några månader efter en konkurs och Anne-Kirsti var höggravid med första barnet.

– Jag tänkte nog inte efter så mycket då, säger hon och skrattar. Jag hade ingen vana av att driva affär, så allt var nytt. Men byn behövde en affär, och nu har det rullat på i 27 år.

Var sak ska ha sin plats. Ulrika Lundmark och Anne-Kirsti Westerlund packar upp varor och fyller hyllorna i den nya butiken inför öppnandet den 26 februari.

Nu är det ju naturligtvis inte så att byns bofasta invånare utgör tillräckligt underlag för en affär. Men Jäckvik är en by i förändring, och utvecklingen har tagit fart de senaste tio-tolv åren. Tomter säljs och fritidshus byggs på löpande band, och priserna på tomter och stugor har skjutit i höjden. Ett fritidshus i Jäckvik kostar lika mycket, eller mer, som en villa i Arjeplog.

– Det är en helt annan by nu än när jag flyttade hit, säger Anne-Kirsti. Nu finns betydligt fler fritidshus i byn, och de används året om. Det är mer turister och förbipasserande som stannar till här också, även sommartid. Det har blivit så att sommaren nästan är lika stor som vårsäsongen, och om man ska säga att vi har någon lågsäsong så är det väl maj och november.

Anpassat sortiment. Här räcker det inte med det traditionella utbudet i en livsmedelsbutik, även exempelvis skoterolja har sin givna plats. Stefan Andersson är en av de nu åtta helårsanställda i affären i Jäckvik.

Den nya affären innebär en investering på i runda tal 25 miljoner kronor. Anne-Kirsti Westerlund gläds åt att fler och fler redan har valt att göra sina inköp i Jäckvik, och räknar förstås med ännu större omsättning nu när affären blir större och sortimentet utökas.

– Det blir inte ett traditionellt ICA Nära-sortiment, det räcker inte till här. Vi kommer att ha ett utökat sortiment, och vi har flera olika leverantörer av andra produkter för att ha det sortiment som kunderna behöver och efterfrågar. Till exempel skoterolja och tändstift. Jag ser också fram emot att få varuleveranser tre gånger i veckan istället för som idag, när vi bara får en gång i veckan. Det ger oss helt andra möjligheter att ha ett bra utbud av frukt, grönsaker och andra färskvaror.

Norrmän utgör en stor del av kundkretsen, och sortimentet anpassas förstås även utifrån det faktumet.

– De köper gärna hushållsost, bacon i storpack, korv, läsk, godis och snus. Nu när vi bygger ut kommer vi också att kunna erbjuda ett stort sortiment av gluten- och laktosfria varor, det har många efterfrågat, säger Anne-Kirsti Westerlund.

Framtidstro. Anne-Kirsti och Thomas Westerlund vill skapa arbetstillfällen och bidra till utveckling.

Tre personer har nyanställts, och i dag har affären i Jäckvik åtta helårsanställda. Anne-Kirsti Westerlund räknar med att anställa två till inom kort. Under vårsäsongen har familjen dessutom sju anställda vid Jäckviksliften.

– Våra barn har signalerat att de inte kan tänka sig att bo någon annanstans än i Jäckvik, och vi lägger ner själ och hjärta på att skapa möjligheter för dem att stanna kvar. Vår ambition är att byn ska utvecklas och att det ska finnas så många arbetstillfällen här som möjligt, helst helårsjobb. Det som skulle behövas är ett hyreshus, för att underlätta inflyttning till byn. Vi har pratat en del om det, men nej, vi kan inte bygga det också. Vi ska ro i land det vi har först och främst, säger Anne-Kirsti Westerlund.

 

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x