Premiärvisningen av dramafilmen Inland blev en höjdpunkt under Arjeplogs filmfestival.

– Det är en väldigt bra film. Jag rekommenderar den starkt, sa Harriet Sennback som flyttade till Arjeplog från Göteborg för tre år sedan.

Harriet Sennback och Stina Davidsson, två av biobesökarna när filmen Inland visades under Arjeplogs Filmfestival. FOTO: Maria Söderberg

Arjeplogs Filmfestival bjuder som alltid på ett brett program. Filmen Inland har tidigare visats på Göteborgs Filmfestival, men det är i Arjeplog som den på riktigt har premiär. Biovisningarna kommer att dra igång först hösten 2020 och SVT kommer förmodligen att visa filmen i början av 2021.

Filmen öppnar med en storslagen snöscen på ett fjäll. En ung flicka syns på toppen och i närbild får vi se hennes tårfyllda förtvivlade blick och senare höra hennes skrik.

I nästa scen är vi i Stockholm och ett ungt par planerar sin resa till norr. De ska till hans hemort, men under bilfärden gör han slut. Den unga flickan väljer att stanna på den plats hon inte känner någon, medan den tidigare pojkvännen drar vidare till Umeå. Redan i filmens inledning läggs en ton av att något obehagligt ska hända. Hur ska det gå? Kommer den unga kvinnan att klara av sitt val? Mamman i Stockholm skickar sms om att hon är välkommen att återvända. Det sägs aldrig att handlingen utspelar sig i just Arjeplog, varken i boken Inlandet eller i filmen Inland. Ändå är det så uppenbart att det är denna ort det handlar om och publiken var inte minst intresserade av känna igen sig i filmscenerna.

Team Inland. Filmfotograf Jimmy Sundin, regissör Jon Blåhed samt producenterna Andreas Emanuelsson och Tony Österholm deltog i scensamtal efter visningen av filmen. FOTO: Maria Söderberg

– Det är en väldigt bra film. Jag rekommenderar den starkt, sa en tagen Harriet Sennback som flyttade till Arjeplog från Göteborg för tre år sedan.

– Jag kan känna igen mig i filmen. Som utomstående kan det vara svårt att passa in i ett litet samhälle. Även om just jag inte är ensam, så kanske det är fler än man tror som är det.

Harriet Sennback vet ännu inte om hon ska stanna.

– Det är tryggt att bo här. Jag träffar en del söderifrån som ifrågasätter hur man kan välja att bo i Norrlands inland, men de vet ofta så litet om vad det innebär.

Flera av statisterna som medverkade vid filminspelningarna var på plats när Inland visades i Arjeplog, bland andra familjen Bibbi och Mats Good från Arvidsjaur. FOTO: Maria Söderberg

Stina Davidsson, som är uppvuxen i Arjeplog och valt att stanna, tycker att filmen Inland är väldigt bra.

– Det är en bra skildring av folk. Inte minst tycker jag att killarna i filmen visas upp på ett bra sätt.

Christine Boström, Arvidsjaur, imponerades av Inland och såg den som en stark film där en ung kvinnas ångest lyftes fram.

– Dialogen var bra, man kunde verkligen känna av stämningarna.

Huvudkaraktären, som spelas av Irma von Platen, imponerade på Christine Boström liksom de mäktiga naturscenerna.

Christine Boström, Arvidsjaur, tyckte om naturscenerna i filmen. Hon imponerades även av Irma von Platen insats som huvudrollsinnehavare. FOTO: Maria Söderberg

Författaren Elin Willows, som skrivit boken Inlandet, arbetar idag som kulturjournalist i Finland, på Yle, finsk public service. När hennes roman kom 2018 var hon i Jäckvik under Bok & Vandring och presenterade sitt verk. Sedan dess har hon fått många uppskattande recensioner. Att göra film av boken var inte hennes idé utan hon kontaktades av Jon Blåhed. Det är han som bearbetat manus utifrån boken Inlandet och framför allt tillfört dialoger. Själv boken är skriven mer i formen av en dagbok.

– Jag gillar verkligen filmen, hälsar Elin Willows från Finland till Arjeplognytts läsare och är stolt över att hennes roman Inlandet har gett upphov till en biofilm.

– Filmen har fångat bokens känsla vad gäller färg, ljus och ljud. Ja, jag älskar musiken som finns med i filmen.

Filmsamtalen, som sker både i anslutning till filmvisningarna och som en egen programpunkt på Hotell Lyktan är viktiga och uppskattade inslag i Arjeplogs Filmfestival. FOTO: Maria Söderberg

Regissör Jon Blåhed medverkade under filmhelgen och deltog tillsammans med filmteamet i flera scensamtal.

– När jag läste boken Inlandet för snart två år sedan fastnade jag för huvudkaraktären. Hon var ovanlig, en ung kvinna som inte hade något riktigt mål i livet, och var i avsaknad av egen drivkraft. Det är ju sådant som alla ska ha nuförtiden. Det tyckte jag var intressant och något som jag inte tidigare inte läst om.

Tro, film och kärlek är temat för Arjeplogs filmfestival, som i år arrangeras för sextonde gången. FOTO: Maria Söderberg

Filmen Inland ingår i projektet Moving Sweden som är Svenska filminstitutets och SVT:s satsning på nya talanger inom svensk film. Filmpool Nord och Region Norrbotten är också med och finansierar filmen som produceras av BD film AB, ett Luleåbaserat produktionsbolag.

– Vi var glada för att vi fick stöd för vårt filmprojekt även om det blev litet tuffa ramar, säger Jon Blåhed och får medhåll av producenten Tony Österholm i ett av scensamtalen.

– Förväntningarna blir inte så stora när man har en mindre budget, menar de och är mer än nöjda med resultatet. Under filmfestivalen hyllade de medverkande skådespelare och inte minst de statister som ställt upp på plats.

Familjen Bibbi och Mats Good från Arvidsjaur med två döttrar var på plats.

– Det var en roligt agera som statist, något vi gärna gör om.

TEXT OCH FOTO: MARIA SÖDERBERG

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x