Olle Martinsson, konstnär från Arvidsjaur, leker med perspektiven i många av sina målningar. I en utställning på Silvermuseet visar han nu ett femtiotal verk, inklusive andras porträtt av honom.

Årets sista konstutställning på Silvermuseet bjuder på en inblick i Olle Martinssons konstnärsliv. Han visar ett femtiotal verk, och säger själv att det här är hans sista egna utställning.

– Jag kallar den för en retrospektiv utställning, eftersom jag har med även tidiga målningar, berättade han vid vernissagen.

Olle Martinsson debuterade som utställare 1962 på Galerie Catharina i Stockholm. Därefter har han visat sin konst på många utställningar, både separat-, grupp- och vandringsutställningar. I Arjeplog visar han nu olika tekniker, bland annat sådant han gjort med blyerts, med kulspetspenna och med tapetklister.

– Det här blir min sista separatutställning. Jag har lite problem med synen, så det är svårare att måla nu.

Olle Martinsson berättade att han under 1960-talet kallades för en naivistisk konstnär.

– Då kan man tänka att naivist, ja är jag det så ska jag fortsätta att vara det. Eller så kan man göra vad man vill. Jag tycker att perspektiv är spännande, och målar ofta perspektiv som inte riktigt stämmer. Jag tycker att man ska ha roligt när man målar, och det har jag.

Barbro Holmström, ordförande i Arjeplogs Konstförening, välkomnade Olle Martinsson till vernissagen. Olle Martinsson säger själv att detta är hans sista separatutställning.

Krukor är, och har under lång tid varit, ett ofta återkommande motiv i Olle Martinssons konst.

– Jag har målat väldigt mycket krukor. Så för ett tiotal år sedan bestämde jag mig att nu ska jag inte måla fler. Men de kommer tillbaka, och finns kvar även i nyare konst. Bakgrunden är att jag fick en samling krukskärvor av min syster som bor på Cypern. Jag limmade ihop dem och fick till en kruka, men det fattas en bit. Så fick jag besök av en som sa ”Men den här krukan är ju trasig, den kan du väl kasta.” Jag svarade att nej, den är ju fyratusen år gammal, den kastar jag inte. Min gäst svarade ”om den är så gammal är det väl dags att kasta den nu”. Men det gjorde jag inte.

25 personer kom till vernissagen. Uställningen ordnas i samarbete mellan Arjeplogs Konstförening och Silvermuseet, och den visas till 18 januari.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x