Många ville köpa signerade exemplar av Mixen, en bok skapad av Majlis Granström och Mathilda Marklund.

Äntligen är väntan över. Mathilda Marklunds långa väntan på att få presentera och börja sälja boken Mixen, som hon skrivit tillsammans med Majlis Granström.

– Den allra bästa dagen var när vi hämtade boken på tryckeriet, men det här är också en bra dag, sa hon när boken presenterades på Silvermuseet i samband med julbasaren under första advent.

I augusti berättade Mathilda Marklund och Majlis Granström om sitt bokprojekt i ett reportage i Arjeplognytt. Då förklarade Mathilda att det jobbiga med att skriva en bok börjar när den är färdigskriven. När det inte finns något annat att göra än att vänta på att den ska tryckas och bli klar för att presenteras.

– Det var på höstlovet vi hämtade den från tryckeriet. Jag kan inte beskriva hur det kändes, det var svårt att förstå att det var vår egen bok, berättar hon.

Många passade på att köpa signerade exemplar av Mixen vid bokpresentationen på Silvermuseet.

Vid presentationen på Silvermuseet berättade Majlis Granström och Matilda Marklund om hur boken kommit till, vilka effekterna blivit och vad de lärt sig av att skriva en bok tillsammans.

– Det har hänt många positiva saker som vi inte räknat med. Till exempel har många släktingar som tidigare inte läst böcker plötsligt blivit intresserade av att läsa, berättade Majlis Granström.

– Jag har lärt mig mycket, till exempel om hur man får en röd tråd i en berättelse, sa Mathilda Marklund. Och jag vill att vi ska göra en bok till.

Majlis Granström berättade också om hur hon lärt sig mycket om hur unga killar och tjejer har det idag. Mixen handlar om en tjej som gillar idrott, men blir osynlig bland killarna på fotbollsplanen.

– Det har hänt mycket sedan jag var ung, men allt har inte hänt, och det finns mycket kvar att jobba med, konstaterade Majlis Granström.

Samarbete och vänskap. Majlis Granström och Mathilda Marklund gör ofta saker tillsammans. Nu är deras första bok Mixen utgiven och det finns en idé om minst en bok till.

Åldersskillnaden mellan de två författarna är sex decennier, och avståndet mellan deras hem är ungefär trettio mil. Men det är inget som på något vis har hindrat dem i samarbetet.  Majlis tillbringar flera månader per år i Mathildas hemby Gautosjö, och resten av tiden har de använt sig av telefon och e-post.

– Åldersskillnaden spelar inte heller så stor roll. Det handlar mer om hur öppen man är i sin tanke, menar Majlis Granström.

På frågan om författarna har några skrivtips att ge svarade Majlis Granström att det bästa tipset är att helt enkelt börja skriva.

– Fundera inte så mycket, utan skriv bara. Och känner man att man absolut inte kan skriva kan man läsa in sin berättelse och be någon annan att skriva ner den sedan.

Länk till det tidigare reportaget i Arjeplognytt om bokprojektet, och ett utdrag ur boken, finns här.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x