Författarna Mikael Berglund t. v. och Stina Jackson t. h., som bägge medverkat vid Bok & Vandring i Jäckvik, bjöds in till ett litteratursamtal vid Nordland Nationalparksenter, där Kari Nystad-Rusaanes är verksamhetsledare. FOTO: Maria Söderberg

Silvervägen är både en riksväg och en succébok. Författardebutanten Stina Jackson har lyckats sätta både Västerbotten och Norrbotten på kartan. Bara i Sverige har boken sålt i 320 000 exemplar och rättigheterna är sålda till 26 länder. Nu finns boken även utgiven i Norge med titeln ”Sølvveien”.

I samband med litteraturfestivalen Det vilde ord i Bodö bjöds Stina Jackson, Mikael Berglund och Maria Söderberg in till ett seminarium vid Nordlands Nationalparksenter i Storjord. Seminariet kom till tack vare Bok och Vandring 2018, där Stina Jackson gjorde ett av sina första framträdanden som författare.

– Egentligen är jag inte intresserad av just mord, sa hon överraskande trots att hon nu presenteras som deckarförfattare, och menar att det istället är skildringen av människorna och naturen som fångar henne.

– Med mitt skrivande får jag tillbaka en del av det skandinaviska i mig, jag bor ju sedan tretton år i Denver.

Nästa bok, som kommer i april 2020, kommer även den att utspela sig i närheten av Silvervägen.

– Den utspelar sig i en fiktiv by utanför Arvidsjaur och är ett relationsdrama.

Mikael Berglund har närmat sig Silvervägen utifrån sin historiska roman som bland annat utspelar sig på Nasafjäll under 1600-talet. ”Ett föremåls berättelse om obesvar” kom för fyra år sedan och handlar om Judit. Hon rymde från sin by vid havet upp till fjället,

– Jag är mest intresserad av hur människor fungerar, säger han och ansluter även han till den berättarstil som fått recensenter att hylla Jacksons bok.

– Naturen får gärna vara en aktiv aktör i skrivandet.

Samtal om Silvervägen på Nordlands nationalparkcenter i Storjord. Ett trettiotal kom och lyssnade. FOTO: Nordlands Nationalparksenter

Samtalet, som leddes av Maria Söderberg, lät sig även inspireras av samtida norska författare som Sigbjörn Skåden, Jo Nesbö och Vigdis Hjorth. Inte minst den uppmärksammade Hjorth och hennes bok ”Arv och miljö” som handlar om familje­hemligheter, skuld och livslögner. Boken kan närmast liknas vid en spännande thriller och det, menade Stina Jackson, är något som kommer nära hennes karaktärer i kommande bok.

Producenten för Det vilde ord, Ronald Nystad Rusaanes, planerar för en uppföljning och ett fortsatt samarbete över gränsen och hyllade den nyöppnade Kjernfjellstunneln som nu, förhoppningsvis, ska underlätta kontakterna mellan Norge och Sverige.

 

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x