Lars Rensund (1901-1993) har spelat en viktig roll i samernas organisationshistoria. Med hans arkivmaterial som utgångspunkt har utställningen Arjeplog – ett samepolitiskt nav skapats på Silvermuseet.

Arjeplog – ett samepolitiskt nav. Det är titeln på en utställning som visar på den roll och betydelse som Arjeplogs Sameförening och kanske framför allt Lars Rensund haft i den samepolitiska utvecklingen under 1900-talet.

Utställningen, som visas på Silvermuseet, invigdes med jojk av Mats Jonas Pavall, som en av programpunkterna under Samiska veckan.

Lars Rensund föddes 1901 i Semisjaur-Njarg sameby. Han var renskötare, debattör, författare, ordförande i Arjeplogs sameförening och sekreterare i Svenska Samernas Riksförbund.

Syftet med utställningen, som skapats av Gry Helen Sivertsen och Sofia Flinkfeldt, är att uppmärksamma både Arjeplogs Sameförening som nu firar sitt 100-årsjubileum, och enskilda personer som med stort engagemang varit med och påverkat samepolitiken.

– Det har varit spännande och lärorikt att jobba med det här, jag visste inte hur stor betydelse de här personerna och Arjeplogs Sameförening faktiskt har haft. Nu vill jag veta ännu mer, säger Gry Helen Sivertsen.

 

Utställningen bygger framför allt på Lars Rensunds arkivmaterial som skänkts till Silvermuseet. Den som följer ”stigen” med årtal och viktiga händelser runt kåtan kan både läsa och lyssna på delar av det han lämnat efter sig.

– Sameföreningen gick lite grand på sparlåga tills han tog över ordförandeklubban, och vi har följt de spår hans engagemang lämnat, berättade Sofia Flinkfeldt.

Sameföreningens nuvarande ordförande, Ann-Christine Blind, uttryckte föreningens tacksamhet för utställningen.

– Arjeplogs Sameförening har inte längre samma politiska inriktning. Idag jobbar vi mer med ungdomsverksamhet,  förklarade hon.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x