Elisabet Arvidsson, Ulla Lundqvist och Elsa Söderberg gjorde många fynd i den bokskatt som nu presenteras på Silvermuseet – Gunnar Blomgrens boksamling.

En riktig bokskatt. Så beskriver Christina Sundqvist, kultur- och biblioteksansvarig i Arjeplog, den samling av böcker som nu presenteras på Biblioteket. Böckerna har tillhört Gunnar Blomgren, tidigare skogsförvaltare hos Arjeplogs Allmänningar och bonde i Myrheden två mil öster om Arjeplog.

– Här finns mycket att hämta för den som är intresserad av till exempel historia, natur eller släktforskning, säger Christina Sundqvist.

 

Biblioteket fick erbjudandet att ta emot Gunnar Blomgrens boksamling i samband med att gården i Myrheden skulle säljas.

– Ett fint erbjudande. En del av titlarna har vi sedan tidigare, men det spelar ingen roll, den här samlingen får sin plats ändå, säger Christina Sundqvist.

 

Vare sig Gunnar Blomgren själv eller hans familj kunde närvara när boksamlingen för första gången presenterades för allmänheten. De som kom till biblioteket uttryckte glädje över bokskatten, och intresset för böckerna var stort.

– Den här vill jag läsa. Och den här. Och den här…. sa Elisabet Arvidsson när hon lät blicken fara längs bokhyllorna.

Maria Söderberg, Christina Sundqvist och Mats Nettelbladt kikar i några av de sällsynta böcker som nu skänkts till biblioteket i Arjeplog.

Hur många böcker som ingår i samlingen vet Christina Sundqvist inte. Alla har inte registrerats ännu.

– De allra flesta böckerna kommer vi att låna ut. Men det finns ett antal sällsynta och dyrbara böcker som vi kommer att låsa in i glasmontrar, som man bara får läsa här på biblioteket, säger hon.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x