Fjällvandring med barnvagn. Helena, Lina, Eddie, Jenny och i barnvagnen Malin, alla med efternamnet Greus, kom upp på Suolovárre/Öberget. Istället för att gå längs den bilväg som finns, valde de att gå längs stigen.

Vandringens dag och det fina höstvädret lockade ut vandrare på flera håll i Arjeplog. På Suolovárre / Öberget bjöd Top of Arjeplog, tillsammans med näringslivsbolaget Argentis och Svenska Turistföreningen, STF, på fika och korvgrillning.

– Intresset för vandring växer, och det är något som passar vår besöksnäring bra, menar Lotta Lestander, vd för Argentis.

Arjeplog – ett ställe med lättillgängliga toppar och många möjligheter att vandra “lagom”, menar Olivia Karlberg, representant för STF.

Vandringens dag, som instiftats av STF, infaller den andra lördagen i september. Syftet är förstås att få fler att upptäcka tjusningen med att vandra. I Arjeplogs kommun lyfte STF fram två vandringar i år, den ena på Suolovárre/Öberget, och den andra längs Kungsleden med utgångspunkt i Jäckvik.

– Vi har en grupp på Hotell Lyktan i helgen, och av dem valde femton personer att åka till Jäckvik och vandra på Peljekaise, berättade Olivia Karlberg, som representerade STF.

Övriga i den gruppen valde att antingen vandra enbart längs Vaukaleden, eller både längs Vaukaleden och upp på Suolovárre/Öberget.

 

Helena Greus gick upp på Suolovárre/Öberget tillsammans med sin dotter Jenny Greus och barnbarnen Lina, Eddie och Malin, samt en barnvagn. Framme vid elden välkomnades de med applåder från oss som gått stigen upp och kunde ana oss till svårigheten att ta sig fram med barnvagn där.

– Nu har vi gjort dagens träningspass, det var jobbigt, men nu är vi i alla fall här, sa hon.

Helena Greus, som bor i Vidsel, har tagit alla tio toppar i Top of Älvsbyn tidigare i sommar.

– Jag satte som mål att göra det före midsommar, men det hann bli midsommardagen innan jag hade varit uppe på alla tio, berättade hon och skrattade.

FOTO: Olivia Karlberg

De flesta som gick upp på Suolovárre/Öberget valde att starta med en tipspromenad längs Vaukaleden. Några nöjde sig med den sträckan, men minst ett trettiotal fortsatte upp till toppen och vidare till elden och fikaserveringen under de timmar arrangemanget pågick.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x