Spår av terrängfordon i Ståkke-Bårgå naturreservat. Terrängkörningen har polisanmälts. Foto: Pontus Lundberg/Länsstyrelsen Norrbotten

Problemen med otillåten terrängkörning ökar enligt Länsstyrelsens naturbevakare.  Nyligen uppmärksammades skador i naturreservatet Ståkke-Bårgå, orsakade av fyr- eller sexhjulingar.

Skadorna betecknas som ett misstänkt miljöbrott, och länsstyrelsen har nu polisanmält terrängkörningen.

Det var Ståkke sameby som gjorde Länsstyrelsen uppmärksam på skadorna. Naturbevakare har dokumenterat skadorna, som anses stora. Terrängmaskinerna har kört en sträcka på närmare en mil över myrar i det höglänta reservatet.

Erik Granerot, chef för Länsstyrelsens fältenhet menar att utvecklingen är bekymmersam.

– Problemen med olaglig terrängkörning på barmark tenderar att öka i omfattning, säger han i ett pressmeddelande från Länsstyrelsen.

Körning med motorfordon på barmark i terrängen regleras i terrängkörningslagen och är generellt inte tillåten. Det är endast i vissa specifika undantagsfall som man får nyttja fyrhjulingar, även kallade ATV (All Terrain Vehicles) på barmark. Ett exempel är för att hämta en älg eller björn som skjutits vid jakt. Däremot är det till exempel inte tillåtet att köra i terräng till och från jaktpass eller jaktkojor. Förbudet mot terrängkörning på barmark gäller även den som äger marken, eftersom lagstiftningen kommit till för att skydda naturen. Det finns möjlighet att söka dispens på grund av särskilda skäl, till exempel en funktionsnedsättning.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x