Känslor som sorg, skam och kärlek har ingen åldersgräns. De finns där och kan utforskas oavsett hur gammal man är. Det säger Linda Jones, och hoppas att hennes debutroman ”Bete sig” ska nå ut till läsare i alla åldrar.

Hur ska man bete sig när allt och alla plötsligt förändras? När föräldrarna skiljer sig och vännerna börjar planera för barn och familj?

Linda Jones ger inga definitiva svar i sin debutroman Bete sig, som till största delen skrivits i en stuga i Arjeplog, men hon hoppas att den ska vara ett stöd för framför allt unga vuxna som känner sig vilsna.

– Jag visste inte hur jag själv skulle bete mig när mina föräldrar skiljde sig, och jag saknade litteratur om de känslor som kan uppstå, säger hon.

Till vardags är Linda Jones journalist, anställd vid SVT i Luleå. Men våren 2018 fick hon en plats på en skrivkurs vid Jakobsbergs folkhögskola och tog tjänstledigt för att återuppta sitt skrivande.

– I tonåren skrev jag mycket, men efter gymnasiet glömde jag på något vis bort det. Visst, jag skriver en hel del på jobbet, men jag saknar ibland det fria skrivandet. Som journalist skriver man ganska likadant, en artikel är gjord enligt ett mönster. Det var svårt i början att släppa både det och fakta-tänket, så det tog ett tag innan det lossnade. Men sedan blev det bara roligt att skriva.

Linda Jones ville skriva om något som känns och berör. Hon valde en kvinna i 20-årsåldern, Stina,  som huvudperson, och i boken får läsaren möta både Stinas och hennes omgivnings känslor och sätt att bete sig när nya och ibland oväntade situationer uppstår.

Stina väljer att lämna allt och flytta ut i en stuga utan vatten och el i skogen. Ensam. Här möter hon helt andra utmaningar än de förväntningar hon inte vet om hon kan, eller ens vill, leva upp till.

Redan i bokens introduktion avslöjas att det inte kommer att bli enkelt, vare sig fysiskt eller psykiskt.

– Det handlar om ett slags sökande, och om samhällsförväntningar. Får man åka ut i skogen och bo ensam under sådana här förutsättningar? Hur hanterar man vänskap när man bara känner sig ännu mer ensam för att vännerna går åt ett annat håll i livet? Det finns flera teman i boken, som alla har med varandra att göra, säger Linda Jones.

Målgruppen är i första hand unga vuxna. Men boken är inte skriven med fokus på läsare i en viss ålder.

– Alla kan läsa den, och jag hoppas få läsare i alla åldrar. Känslor som sorg, skam och kärlek har ingen åldersgräns. De finns där och kan utforskas oavsett hur gammal man är.

Bete sig innehåller förstås en del av Linda Jones egna erfarenheter, men det är en fiktiv roman med påhittade situationer och karaktärer.

– En fördel med jobbet som journalist är att man reser runt och möter så många människor och miljöer. Man får ett brett register med anekdoter, berättelser och miljöer som kan inspirera och vävas in i fiktiva karaktärer när man skriver fritt, säger Linda Jones.

Även platsen, Svartfors, är påhittad. Men det mesta av bokmanuset har kommit till i en stuga mellan Arjeplog och Slagnäs, där Linda bodde medan hon skrev, och att berättelsen utspelar sig någonstans i Norrlands inland känns tydligt.

– Även om det är en fiktiv berättelse var det skönt att vara i en liknande miljö som den jag berättade om. Jag kunde lättare se karaktären framför mig när jag själv satt ensam i en stuga, utan rinnande vatten, med vedspis och stearinljus. Det var ganska jobbigt, särskilt under de kalla månaderna.

Manuset till boken skrevs och redigerades under våren och sommaren 2018. Linda Jones skickade in det till några olika förlag under hösten, och fick snabbt svar från Vox by Opal i Stockholm. De ville ge ut Bete sig, och i dagarna dyker den upp i handeln.

– Det gick snabbt, och jag är extremt glad för att den blir utgiven. Det här är mitt första försök, och det handlar verkligen om att passera ett nålsöga.

Nu är Linda Jones återigen tjänstledig, och skriver fritt igen, på något som kanske blir hennes andra bok.

– Nu skriver jag om glesbygd och storstad, och funderar över vad som händer med en by när allt, skola, post, butik, har tagits ifrån den. Jag vet ju inte ännu om det blir en bok, men ett nytt manusutkast blir det i alla fall.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x