Fredrik Grahn, Gotthardsberg, berättade vid fredagens företagsfika om förutsättningarna för lantbruk. Tillsammans med hustrun Lena Lönnholm har han jobbat med kor i 35 år.

– Jorden drar. Och alla som haft med djur att göra vet ju hur mycket det ger tillbaka. Men man måste vara tjurskallig för att hålla på med det här.

Det säger Fredrik Grahn, som tillsammans med hustrun Lena Lönnholm nu flyttat tillbaka till gården i Gotthardsberg, där de satsar på uppfödning av köttdjur.

Gotthardsberg grundades av Lena Lönnholms morfar Gotthard Burman. – Det började troligen som en fäbod, berättar hon.

Företagsfika anordnas med jämna mellanrum, på olika platser i kommunen. Den här morgonen skedde det i Gotthardsberg, en gård vid Storavans strand. Här bodde Lena Lönnholm först som barn, och nu för andra gången som vuxen.

– När jag var liten och vi bodde här hade mamma och pappa en ko. Hon hette Rosinante, och var en fjällko med bestämda åsikter, berättar hon med ett skratt.

Diskussionerna runt kaffebordet handlade om möjligheterna att nu kunna köpa närproducerat nötkött i Arjeplog, och förstås om förutsättningarna för att bedriva lantbruk som näringsverksamhet. Fredrik Grahn förklarade att bristen på mark är ett stort problem.

– Vi har runt 20 hektar här, men med de djur vi har behöver vi 170 hektar för att få EU-stöd. Så mycket mark finns inte här, så vi arrenderar vid kusten. Det blir många mil med traktorn, men det är så det är. Utan EU-stöd finns ingen möjlighet att klara det här. Men det är ett fritt liv, även om man förstås är bunden också, inga djur sköter sig själva.

 

 

Efter ett antal år med lantbruk i Piteå är Fredrik och Lena nu alltså tillbaka i Gotthardsberg. Förra gången de bodde här hade de 44 mjölkkor.

– Då fanns det kor i flera byar, men nu är alla sådana gårdar borta, konstaterar Fredrik Grahn.

Någon mjölkproduktion finns inte alls i Arjeplog nu. Fredrik Grahn och Lena Lönnholm har valt köttproduktion istället, med ett femtiotal frigående dikor och den cirka ett ton tunga avelstjuren Lilleman i en hage ovanför huset, och 140 tjurar mellan 2 och 18 månader i ladugården.

– Mjölkproduktion är svårt, man får samma pris för mjölken nu som för trettiofem år sedan. Då kostade dieseln en krona litern…, säger Fredrik Grahn.

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x