Sigbjörn Skåden är en av de författare som deltar vid Bok & Vandring 2019 i Jäckvik. Han skriver på samiska och norska, och en av hans böcker har i år givits ut på svenska.

Sigbjörn Skåden utmanar gärna gränser i sitt skrivande, och han gör det på ett sätt som få, om ens någon annan samisk författare kommer i närheten av.

– Jag vill något med varje bok, och jo, jag utmanar gränser. Med några av mina böcker har jag valt att gå in i problemställningar som varit infekterade eller nedtystade, säger han.

I våras kom hans roman Vaka över de som sover ut på svenska. En bok som inte lämnar någon oberörd, och som liksom en av hans tidigare böcker, Ihpil: De fortapte barns frelser, dröjt sig kvar i mitt medvetande.

Sigbjörn Skåden är en av de författare som vi får möta under årets Bok & Vandring i Jäckvik.

Sigbjörn Skådens författarskap präglas av hans samiska bakgrund. Han belyser frågeställningar om maktstrukturer, identitet, språk, kolonisering och assimilering, ur olika perspektiv. I de båda ovan nämnda böckerna riktas kritiken mot både majoritetssamhället och det samiska samhället.

– Det kan förstås hända att någon blir provocerad av det jag skriver, men jag har fått väldigt positiv respons från samer och det samiska samhället när det gäller de här böckerna. Jag vet dock, via andra, att de har provocerat och att det har varit diskussioner om böckerna bland annat på sociala medier, men väldigt få säger negativa saker direkt till mig.

Han debuterade 2004 med Skuovvadeddjiid gonagas, en samisk diktsamling som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Här skildras berättelsen om den unge samen Jusup som återvänder till sin hembygd efter flera år, och aktualiserar frågor om bland annat identitet, tillhörighet, kulturmöten och urbanisering.

Fyra år senare kom bloggromanen Ihpil: Láhppon mánaid bestejeaddji, år 2010 översatt till norska, Ihpil: De fortapte barns frelser.  Texten skrevs först som en blogg på samiska, där Sigbjörn Skåden utgav sig för att vara en ung, lesbisk samisk kvinna, och publicerades som en bok med Sigbjörn Skåden som redaktör istället för författare. En av hans målsättningar var att öppna diskussioner i det samiska samhället kring sexualitet.

Boken översattes så småningom till norska och vållade en del debatt, inte minst sedan det kom fram att det var Sigbjörn Skåden som själv hade skrivit texten.

Den roman som nu kommit ut på svenska, Vaka över dem som sover, publicerades i Norge 2014, och gav Sigbjörn Skåden Havmannpriset för årets bästa nordnorska bok.

Boken följer en släkt under närmare 100 år, och skildrar det norska majoritetssamhällets behandling av samer, men handlingen har också fokus på en händelse från 2006 i Kautokeino, där 18 vuxna män dömdes för övergrepp mot minderåriga flickor. Övergreppen hade pågått under en tid, men tystats ned istället för att stoppas.

Berättelsens huvudperson är den unge samiske konstnären Amund. Han kommer till Kautokeino där han fått uppdraget att skapa ett samiskt konstverk.

Hans mål är att skapa och hålla upp en spegel som låter människorna i samhället se sig själva.

För att färdigställa sitt verk behöver han använda sig av andra människor, och han gör det på ett hänsynslöst vis.

Bitvis är såväl huvudpersonen som berättelsen oerhört obehaglig att följa. Makt ger möjlighet till övergrepp, och plötsligt kan ett offer förvandlas till en förövare.

Sigbjörn Skåden kommer att berätta om sin bok Vaka över dem som sover och sitt författarskap på lördag och söndag i Jäckvik.

Bok & Vandring 2019 inleds idag torsdag med en litteraturresa längs Silvervägen, från Skellefteå till Jäckvik. Arrangemanget fortsätter sedan i Jäckvik till och med söndag, och erbjuder publiken samtal och möten med bland andra författare, serietecknare, fotografer och filmarbetare. Samt naturligtvis vandringar.

Länk till programmet för Bok & Vandring 2019 finns här.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x