Tystnaden i Sápmi. Liselotte Wajstedt berättade om sin dokumentär och arbetet med att göra en film om övergrepp och tystnadskultur i Sápmi. FOTO: Maria Söderberg

Naturvandringar, författarmöten, workshops och teater. Årets Bok & Vandring i Jäckvik bjöd på fyra dagar fyllda av natur- och kulturupplevelser.

– Det har varit fantastiska dagar i fjällen, sa den franske författaren Olivier Truc som i våras utkom med en dokumentärroman där händelser vid 1600-talets gruvepok på Nasafjäll spelar en viktig roll.

Intressanta samtal om böcker och skrivande, varvat med vandringar i naturskön miljö, här med Tomas Öberg som guide. FOTO: Maria Söderberg

Bok & Vandring inleddes med en bussresa längs Silvervägen vars namn nu fått en förstärkt betydelse med författaren Stina Jacksons bok vars titel bär samma namn. Förra året medverkade hon i Jäckvik och berättade då om sin alldeles färska bok. Scenframträdandet var hennes första någonsin. Ett år senare har hennes bok sålt över i över 200 000 exemplar och sålts till 25 länder. Under resan besökte deltagarna Sara Lidmans Missenträsk och i Arvidsjaur blev det lunchmöte på Hotell Laponia med författaren Anna Holmström Degerman.

På plats i Jäckviksgården var det berättelsen och möten med författare, filmare och fotografer som stod i centrum. Dessutom diskuterades olika uppfattningar om litteratur i norr, samt möjligheterna till utökat samarbete med litteraturarrangemang på den norska sidan av gränsen.

– Människor i södra Sverige har ofta en romantiserad bild av norr, menade författaren Karin Smirnoff, Piteå, vars två romaner väckt stort intresse. 2018 blev hon nominerad till Augustpriset.

På frågan om hon ser sina skildringar som ”illojala” mot sin egen landsända svarar hon:

– Ja, om jag hade jobbat på en Turistbyrå.

Sigbjörn Skåden i ett samtal med Mikael Berglund om boken Vaka över dem som sover.

Sigbjörn Skåden, Tromsö, är ett väletablerat författarnamn i Norge och hans penna präglas av den samiska bakgrunden. I mars kom han för första gången ut på svenska med romanen Vaka över dem som sover, översatt av poeten David Vikgren och utgiven av Teg Publishing. Boken berör övergrepp på minderåriga inom det samiska samhället med en handling som hämtat sin bakgrund i ett verkligt fall från 2006 i Kautokeino.

– Det kan vara provocerande för en del, men jag har framför allt mött ett stort intresse för frågeställningarna. Jag vill hålla upp en spegel som låter människorna i samhället se sig själva, och huvudkaraktärens berättelse är delvis självbiografisk. När historien rullades upp bodde jag i Kautokeino. Det är upp till läsaren att avgöra när och var det självbiografiska upphör, sa han.

Den franske författaren Olivier Truc har i 25 år arbetat som journalist i Sverige. Han berättade om sin senaste dokumentärroman ”Le catrographe des Indes boréales”. Den är inte ännu översatt till svenska, men vid hans besök vid Bok & Vandring 2019 uttrycktes från flera håll åsikten om att den ska ges ut även i Sverige.

– Det är en kartograf som är huvudkaraktär och handlingen utspelar sig på 1600-talet där även etableringen av Nasafjälls silvergruva intar en viktig roll.

För två år sedan besökte han Nasafjäll och vandrade leden ned till Sädvajaure.

Hans tidigare tre böcker, som utgivits på svenska och är kriminalromaner, har haft stora framgångar.

– I Frankrike är man mycket intresserad av Skandinavien och hur den nordiska välfärdsmodellen fungerar. Men berättelsen om hur samerna behandlats vet man mindre om och blir ofta förvånande när man inser att det finns ett förtryck.

Andra författare som medverkade var Gunilla Westergren Johansson, Helsingborg, Tomas Bresky, Luleå, Ingela Bendt, Stockholm, Pia Mariana Raattamaa Visén, Alfta (med rötter i Tornedalen), Augustprisvinnaren och barnboksförfattaren Sara Lundberg, Stockholm, Ronald Nystad Rusaanes, Nordland, och serieskaparen Mats Jonsson, Stockholm (men med rötter på sin fars sida i Arjeplog). Filmskaparna Gunilla Bresky och Liselotte Wajstedt presenterade i ord och bild kommande projekt. Naturfotografier visades av Thomas Öberg, Peter Rolén och Peder Lundkvist.

– För mig var det den starkaste programpunkten när Peder Lundkvist visade sina poetiska naturbilder, sa Eva Elke, Luleå.

Vanda Wallström berättade sina minnen av hur böcker skrivna av Kurt Salomonson togs emot av läsare i Arjeplog. Hon påminde också om att han skrivit en barnbok, som få känner till. FOTO: Maria Söderberg

Vandringar som arrangerades av Top of Arjeplog på Pieljekaise och Stiehpaltjåhkkå vid Polcirkeln blev mycket uppskattade. Rutinerad guide var Thomas Öberg, känd från bland annat P1:s Naturmorgon.

Ett nytt grepp i år var berättelser vid midnatt på ångbåtsbryggan vid Hornavan där alla fritt kunde delta. Först ut var Patrik Lundkvist som läste en dikt av Allan Lidström, Arjeplog, som handlade om – just det, Hornavan.

För samiskt språklabb och engagerade föreläsningar om det pitesamiska språket svarade Peter Steggo, Umeå. En annan programpunkt var berättelsen om reportaget med Dan Eriksson. Reportaget, gjort av Marianne Hofman och Peder Lundkvist, publicerades först i Samefolket, sedan på Arjeplognytt.se.  När the Independent Barents Observer så publicerade reportaget översatt till engelska och ryska försökte ryska myndigheter stoppa publiceringen. Inget tidigare reportage i Samefolket och i Arjeplogsnytt.se har mött ett sådant rabalder. Orsaken till att ryska myndigheter vill stoppa reportaget från att läsas i Ryssland är att texten innehåller berättelser om självmord och självmordsförsök.

– Jag är oerhört stolt över att få vara med i detta sammanhang, sa Dan Eriksson som idag lever som öppet homosexuell och även berättar om sina självmordsförsök för att hjälpa andra.

Anna Blomgren, som jobbar på Biblioteket i Arjeplog, kom för att berätta om sitt Instagram-konto, @annasboklista, där hon berättar om böcker hon läst och läser. I bagarstugan intill Jäckviksgården svettades Ida-Maria Westerlund och hennes vänner, på bilden ovan Susanne Westerlund och Emilia Costoulas. Deras mjukkakor hade en strykande åtgång.

Harleen Kalkat och Magnus Karlsson i Fruentimrets försvar – en berättarföreställning om Hedvig Charlotta Nordenflycht, en av Sveriges främsta poeter, verksam under 1700-talet. FOTO: Maria Söderberg

Skådespelaren Harleen Kalkat framförde sin pjäs Fruentimrets försvar. Publiken fick ta del av en berättelse om Hedvig Charlotta Nordenflycht (1718–1763). Temat passade väl in vid Bok & Vandring eftersom pjäsen berör ordets kraft och kampen för att även kvinnor skulle få publicera sig. Magnus Karlsson stod för musiken. Pjäsen blev ett mycket lovordat inslag.

– Jättebra! sa besökaren Lollo Norén. Både framförandet, innehållet och musiken.

Under söndagens mässa i i det gamla anrika Jäckviks kapell hyllades litteraturen och berättelserna.

Kristina Andersson, präst i Arjeplogs kyrka, uppmanade oss att lyssna till varandras historier och musikgruppen GRUS framförde bland annat verk av Nobelpristagaren Bob Dylan.

– Det har varit fantastiska dagar. Det kommer att ta lång tid att smälta allt detta! Är så glad och tacksam över allt vi fått uppleva och ta del av, menade Lotta Lestander, Arjeplog.

– Ett suveränt kulturkalas. Vi ser redan fram emot nästa år, sa besökarna Inger Lestander och Bernt Adolph, Arjeplog.

Och planeringen för nästa års Bok & Vandring är redan i full gång. Det kunde Marianne Hofman och Maria Söderberg från arrangörsgruppen berätta de sista skälvande minuterna inne i Jäckviksgården. Ett av namnen är klart för 2020: succéförfattaren Stina Jackson. Möjligen med en ny bok.

FOTO: Maria Söderberg, Peder Lundkvist och Marianne Hofman

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x