Årets sommarutställare, en favorit i repris: Wenche Harriet Johansen, Rognan. FOTO: Maria Söderberg

Efter elva år kom hon tillbaka till Silvermuseet och Arjeplog med sin konst, Wenche Harriet Johansen.

– Det känns väldigt bra att vara tillbaka, jag har drömt om att få plats här igen, sa hon vid den välbesökta vernissagen på torsdagskvällen.

 

 

Wenche Harriet Johansen från Rognan är en mångsidig och uttrycksfull konsthantverkare, som gärna använder sig av eld och värme när hon skapar sina alster.

Hon presenterade flera av konstverken, och berättade om de tankar och känslor som legat till grund för de former och material som finns med i utställningen.

– Som barn har man lätt för att drömma sig bort, särskilt när verkligheten känns svår. Jag vet inte vad pojkar drömmer om, men vi flickor drömmer ofta om prinsessor, om att vara prinsessor. Därför målade jag prinsessor, sa hon.

Puls. Eller, som Wenche Harriet Johansen förklarade vid vernissagen: “Det goda hjärtat”. En avgjutning i glas av ett renhjärta. FOTO: Maria Söderberg

Inspirationen har även kommit från bland annat mytologin och från Egypten. Pastell, blyerts, glas, järn, papyrus och akvarell… Kombinationen av material, former och uttryck är spännande att se.

– Det finns mycket personligt i min konst. Jag har en egen källa som jag hämtar mina berättelser ifrån och visualiserar dem. När min far dog blev jag väldigt arg, och då började jag arbeta med metall. Jag behövde hamra och slå och svetsa. Det gjorde mig gott, järn ger mig energi, säger Wenche Johansen.

Hon förklarade också att det enda material hon inte känner sig bekväm att jobba med är trä.

– Jag är utbildad kläddesigner och har arbetat en hel del med textil och trådar. Bäst tycker jag om att transformera glas och metall med eld och värme. Förra gången jag ställde ut här i Arjeplog kom det fram en man till mig och frågade: ”vad är det du håller på med?”. Det har jag frågat mig själv många gånger, berättade hon och skrattade.

Wenche Harriet Johansens sommarutställning anordnas av Arjeplogs Konstförening och Silvermuseet.

FOTO: Maria Söderberg

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x