Martin Lestander och Ronald Hedman stod för musiken vid sommaröppningen av Doktorsgården. FOTO: Ingo Marklund

Med tal, sång, musik och tårta uppmärksammades årets sommaröppning av Doktorsgården. Ett fyrtiotal personer deltog.

– Det är ett speciellt hem, en intressant och kreativ miljö, som doktor Wallquist satt sin prägel på under sextio års tid. Våra guidade visningar av hans hem är uppskattade, säger Sofia Flinkfeldt, museipedagog på Silvermuseet.

Kurt Burman, hedersledamot i Silvermuseets styrelse, höll invigningstalet. Han berättade om sina personliga möten med tandläkaren, doktorn, inspektorn och museigrundaren Einar Wallquist.

– När jag var barn drog Wallquist ut en tand på mig. Då var det så att man fick en krona om man inte grät, och jag fick min krona. Jag har förstås också mött honom i hans läkarroll, när han sytt ihop något sår och tagit hand om olika blessyrer. Från realskolan minns jag honom som en respektingivande skolinspektor, och därefter satt vi tillsammans i styrelsen för Silvermuseet, berättade Kurt Burman.

Kurt Burman hyllade också Silvermuseets personal för deras arbete och engagemang.

– De är fantastiska, det kan vi se även vid denna sommaröppning, som bjuder på både jättefin musik, en trevlig tävling, rundvandring i Doktorsgården och ett dignande fikabord, sa han.

Doktor Wallquist flyttade in i huset på 1920-talet, och bodde kvar där fram till sin död 1985. Hans efterlevande donerade sedan Doktorsgården till Arjeplogs kommun, och via Silvermuseet kan besökare få guidade visningar.

– Det är inte ett typiskt 20-tals hem, här finns influenser från flera decennier. Det är en kreativ miljö, där doktorn tog emot gäster och ägnade sig åt författarskap och musik, säger Sofia Flinkfeldt.

Inomhus bjöds besökarna vid sommaröppningen på musik av Martin Lestander och Ronald Hedman. Den sistnämnde spelade då på doktorns egen flygel. De två spelade även utomhus, Martin på sin fiol och Ronald på sin tramporgel.

Allsång, musikkryss och fikaservering ingick också i arrangemanget.

FOTO: Ingo Marklund

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x