Lotta Byqvist och Amelia Adamo på Vuordnatj, en av årets sommartoppar i Top of Arjeplog. Foto: Maria Söderberg

Vandring och njutning hör ihop. Det menar journalisterna och författarna Amelia Adamo och Lotta Byqvist, som under helgen besökt Arjeplog för att vandra, njuta och inspirera.

– Att vandra, bo bekvämt och äta gott är den nya trenden. Vi vill äta lunch i skogen, helst en lunch som någon annan har lagat, och när vi vandrat klart för dagen vill vi ha en god trerätters middag och sedan sova bekvämt på rena lakan, sa Amelia Adamo vid fredagskvällens föredrag.

Temat för den vandringshelg som arrangerades inom ramen för Top of Arjeplog var den nya trenden njutvandring, ett begrepp som lanserats av Amelia Adamo och Lotta Byqvist i boken ”Vandra och njut”.  Vid fredagskvällens föreläsning på Hornavan Hotell berättade de om vandringar i Sverige och utomlands, delade med sig av tips om bland annat hur man sätter ihop en bra vandringsgrupp, och Amelia berättade även om hur hon väljer plats för sina vandringar.

 

– Man ska skapa en grupp med människor som är glada och vill både vandra och vara tillsammans. De som är kul i början är kanske inte alltid lika kul efter 48 timmar, och därför är det viktigt att de i alla fall vill vandra. När jag ska ordna en vandringsresa börjar jag med att kolla om det finns en bra krog i närheten. Nästa fråga är om det finns bra boende, och sedan kollar jag in vandringslederna.

Amelia Adamo berättade också att hon inte kom igång med vandring förrän efter hon hade fyllt 60 år.

– Jag är lite avundsjuk på er som har ett så naturligt förhållande till skogen och hittar dit ni ska. Det gör inte jag, och jag har inte vågat ge mig ut i fjällen. Jag är ett invandrarbarn som vuxit upp i en förort, och tänkte länge att vandring är inte något för mig. Jag såg en bild av myggbett och skavsår framför mig när jag tänkte på vandring. Men nu vandrar jag och njuter av det. Jag vandrar gärna i grupp, jag kallar det för vandringsmingel. Jag kommer från Italien och där tycker vi om att prata med varandra.

Top of Arjeplog går ut på att bestiga fjälltoppar, och att nå toppen är förstås en njutning i sig. Två olika toppar hade valts ut för denna helg. En i närheten av Arjeplogs samhälle, Vuordnatj, och en vid polcirkeln, Stiephaltjåhkkå. I samband med vandringen på Stiephaltjåhkkå gjordes också en kortare tur med helikopter.

Amelia Adamo och Lotta Byqvist menar att en bra guide med god lokal kännedom tillför vandringen ännu mer.

– Vi fyrtiotalister är inte googlare, vi vill hitta kunskap och lära oss saker på andra sätt. En lokal guide är bra att ha med, Maria (Söderberg, reds. anm.) berättade om växter och om inlandsisen, och nu vet jag att det här är ett biltestcentrum. Maria sätter Arjeplog på kartan, sa Amelia Adamo.

 

Lotta Byqvist pratade om de välgörande effekter naturen har på människans hälsa, och rekommenderade att man tar en paus från ”klick-samhället” när man ger sig ut på vandring.

– Lämna telefonen, eller sätt den på ljudlöst, vi behöver lugna våra popcornhjärnor ibland. Vi vistas ofta i sammanhang och miljöer som vi inte är skapta för, men det händer något med oss när vi kommer ut i naturen. Att vandra och att uppleva naturen gör bra saker med våra kroppar. Jag har vandrat och legat i tält på fjället, men jag föredrar att ligga bekvämt efter en dags vandring, och jag vill äta gott, det blir inte så mycket frystorkat. Men jag vill påminna om att var och en ska hitta sin egen njutning, det behöver inte vara hotell och trerättersmiddagar, det kan vara väldigt enkelt också. Nivån bestämmer ni själva.

Maria Söderberg, en av initiativtagarna bakom Top of Arjeplog, konstaterar att Arjeplog har alla förutsättningar att bli en vandringsmetropol.

– Här finns alla möjligheter att vandra och njuta, och det gör vi, även om det är lite plågsamt också ibland. Inom Arjeplogs kommun är underhåll av vandringsleder oerhört eftersatt, men vi väntar inte på röjning och skyltar och sånt, vi vandrar i alla fall och på det sättet bygger vi turismen underifrån, sa hon.

Foto: MARIA SÖDERBERG

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x