Naturen har en läkande kraft, och om beslutsfattarna tog till sig den kunskap som finns skulle hälsoläget i samhället bli bättre, menar Nannie Fredriksson. FOTO: Maria Söderberg

Nannie Fredrikson brinner för att öka insikten om hur viktigt det är att tillgängliggöra friluftsliv och natur.

Under tisdagkvällen höll hon ett uppskattat föredrag i Arjeplog.

– Naturen är en multivitamin!

Redan som barn tyckte Nannie Fredrikson att fjällen pratade med henne. De blev också hennes passion som vuxen vid sidan om arbetet som byggnadsingenjör.

Hon var fjällguide när en tromb 1994 för alltid förändrade hennes liv.

– Man kan säga att jag fångades av en stormvind som slutade med kraschlandning, berättade hon under föredraget i Silvermuseets hörsal under tisdagkvällen.

– Jag höll i ett tält där en kvinna låg och sov och flög upp i luften. Jag höll i tältet för att försöka rädda oss kvar på marken, men vi lyfte. Jag knäckte nacken vid rycket uppåt, slog i marken två gånger innan vi landade helt och skadade då ländryggen.

 

Rubriken för aftonen var ”Vad händer i kropp & själ när vi är i naturen?” Nannie Fredrikson var inbjuden av Folkhälsorådet i Arjeplog och Arjeplogs kommun, och med stöd av länsstyrelsen i Norrbotten. Hennes föredrag inleddes med sång och därefter blev det en rafflande bildresa med många exempel på hur naturen i sig kan ha en läkande kraft.

– Det är ingen ny kunskap, betonade hon, utan vi hittar stöd för detta så tidigt som i Gilgamesheposet för femtusen är sedan, ett epos som brukar omnämnas som världens äldsta litterära verk, eller i den naturturism som började etablera sig på 1700- och 1800-talen.

Nannie Fredrikson betonade att det idag finns många vetenskapliga studier som visar att hälsan förbättras när människan är i naturen.

– Den läker. Naturen är en multivitamin. Vi kan betrakta den som vårt ”urhem” där vårt nervsystem aktiveras. För de som drabbats av stress och utmattningssyndrom kan närvaro i naturen vara ett sätt att bli botad.

Men trots denna faktainsikt saknas medel för ett förebyggande arbete där naturen ingår i läkeprocessen.

– Det är illa, menade Nannie Fredrikson, som menade att hälsoläget skulle bli så oerhört mycket bättre om beslutsfattare tog till sig alla rön.

– Det skulle bli en vinst för samhället.

Nannie Fredriksson jobbar som tillgänglighetskonsult med anpassning av naturen. Under besöket i Arjeplog har hon inventerat handikappanpassade besöksmål tillsammans med bland annat utvecklingschef Ingela Edholm Forsberg. Sin egen skada har hon vänt till en möjlighet att bistå andra och entusiasmera för en ökad rörlighet utomhus – för alla.

Text och foto: Maria Söderberg

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x