Konstnärerna Sigrid Furebotten och Ewa Fjellström besöker Arjeplog igen. Denna gång vill de sprida information om humlor och hur vi med enkla medel kan hjälpa dessa så viktiga insekter.

Humlorna är viktiga och de behöver vår hjälp. Det är budskapet i det konstprojekt som Ewa Fjellström och Sigrid Furebotten nu presenterar på Silvermuseet i Arjeplog.

– Insektsdöden i världen skrämmer oss, vi är beroende av insekterna för pollinering av det som växer. Därför vill vi visa och informera om vad man kan göra för att hjälpa humlorna, säger Ewa Fjellström.

Små, lågt placerade bilder och ett förstoringsglas väcker nyfikenhet hos både stor och liten. Med en utställning och workshops vill konstnärerna sprida information om humlor.

Konstprojektet innefattar en utställning och workshops. I första hand vänder sig Ewa Fjellström och Sigrid Furebotten denna gång till barn.

– Förskolorna bjuds in på förmiddagarna. Då kommer vi att låta dem se utställningen, vi kommer att prata med dem om humlor och de kommer att få göra egna linoleumtryck. På eftermiddagarna är utställningen öppen för allmänheten, och för vuxna talar utställningen för sig själv, säger Ewa Fjellström.

Ursprungsidén bakom projektet var att uppmärksamma insektsdöden. Men det temat blev för omfattande, och till sist landade Ewa och Sigrid i beslutet att koncentrera sig på humlor. Resultatet blev Humlans Flykt, och på utställningen kan besökaren se akrylmålningar, akvareller, digitala bilder, blommor och installationer – allt med inriktning på humlor.

– Vi har lärt oss en hel del om humlor, och ju mer man lär sig, ju intressantare blir det, säger Ewa Fjellström.

 

Hoten mot humlorna är flera. Deras möjlighet att hitta mat begränsas bland annat av bekämpningsmedel, att de små jordbruken blir färre och av att blommor försvinner när landskapet inte längre hålls öppet. Den artrikedom som krävs för att förse humlor med mat från vår till höst minskar. Men det finns möjlighet att hjälpa dem. Ingen trädgård eller balkong är för liten för att göra skillnad, menar Sigrid och Ewa.

– De behöver blommor och hålor att bo i, säger Sigrid Furebotten.

Ewa och Sigrid finns kvar i Arjeplog med utställningen till och med nationaldagen den 6 juni. När nationaldagsfirandet i kyrkan är över finns möjlighet för den som vill att besöka Silvermuseet, se utställningen och lära sig bland annat hur man kan bygga insektshotell.

Arjeplog är den första plats där utställningen Humlans Flykt presenteras för allmänheten. Ewa Fjellström och Sigrid Furebotten kommer sedan att visa den i Norge, bland annat i Fauske och Rognan.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x