Naturen är ett rikt skafferi. Eva Gunnare höll en uppskattad föreläsning om ätbara växter i vår närhet. FOTO: Maria Söderberg

Matkreatören Eva Gunnare gjorde succé i Arjeplog.

Hennes föreläsning blev mycket uppskattad av deltagarna varav många nu kommer att kasta lystna blickar i skogen efter ätbara växter.

– Folken i norr är lyckligt lottade, säger matkreatören Eva Gunnare i sin inledning.

– Vi har det vilda som äter av det vilda!

Om det var något som var genomgående i föreläsningen i Arjeplog, i en sal med Hornavans vatten som utsikt, var det lycka. Eva Gunnare kom som tjugoåring till Lappland och gjorde landskapet och människorna till sitt. Hon har som få andra utvecklat Lapplands smaker utifrån växtriket.

– Här i midnattssolens land är köttet, fisken, bären och växterna mer fyllda av näring och smakrikare  än på andra platser och jag brinner mest för att lyfta fram vilda örter och bär på oväntade och smakfulla vis, berättar hon allt medan de ätbara växterna passerar revy på skärmen.

För tio år sedan gick Eva Gunnare en ettårig utbildning på Samernas Utbildningscenter Biebmu om samisk matkultur. Efter det har hon varit med om att utveckla ett unikt koncept.

De närmare tjugo deltagarna i kursen i Arjeplog var lyriska över alla mat- och smakupplevelser från björken, änsgsyra, rallarros, maskros, fjällkvanne och skvattram.

I föredraget, som arrangerades av Argentis, ingick en kort vandring utanför Hornavan hotell. Efter bara fem meter dök Eva Gunnare ned i slänten för att där hitta flera ätbara växter.

– Varför ta sallad från Holland när allt redan finns här?

Deltagarna smakade och testade ett 20-tal växter. Inte minst fick Eva Gunnares behandling av skvattram och kvanne beröm.

Efter den uppskattade föreläsningen är det mycket möjligt att ruccola och isbergssallad i fortsättningen får sällskap med bladen från rölleka eller hästhov.

Text och foto: Maria Söderberg

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x