Mats Holmström, ordförande och ungdomsledare i Arjeplogs Pistolskytteklubb, tilldelades utmärkelsen “Årets ungdomsledare” vid Svenska Pistolskytteförbundets årsmöte. FOTO: Fredrik Holmström

Mats Holmström, ordförande och ungdomsledare i Arjeplogs Pistolskytteklubb, har utsetts till Årets Ungdomsledare av Svenska Pistolskytteförbundet.

”Det här är det allra finaste priset man kan få.”, sa förbundsordföranden Stefan Kristiansson när han överlämnade utmärkelsen i samband med förbundets årsmöte i Stockholm.

I motiveringen sägs att utmärkelsen tilldelas Mats Holmström för ”…utomordentliga insatser till fromma för Pistolskytteförbundets ungdomsverksamhet.”

Arjeplogs Pistolskytteklubb grundades 2011, och Mats Holmström har fungerat som klubbens ordförande och ungdomsledare sedan dess.

Ungdomsverksamheten startade med en skytt, men har sedan dess vuxit för varje år, och under den senaste säsongen anslöt ungdomar från Arvidsjaur till träningskvällarna i Arjeplog.

Dessutom är Arjeplogs PSK sedan flera år tillbaka överlägset störst i Norrbottens län när det gäller antalet tävlande ungdomsskyttar. Bland klubbens medlemmar finns tre av Sveriges bästa ungdomsskyttar 2018, Anton Långdahl, Fredrik Holmström och Inez Långdahl.

– Ifjol hade vi ett tjugotal tävlande i Svenska ungdomscupen, och man får åka rätt långt ner i Sverige för att hitta en klubb med så högt antal deltagare, säger Mats Holmström.

Att få ungdomarna engagerade är en av de viktigaste uppgifterna som ungdomsledare, menar Mats Holmström. De äldre får hjälpa de yngre, och vid klubbens fältskyttetävlingar bjuds ungdomarna med som funktionärer.

– Man måste få dem att trivas och att bli delaktiga. I skyttehallen gäller fullt fokus på säkerhet och på skyttet. Där krävs diciplin, respekt och koncentration. Men i fikarummet är det friare, där är det prat och skratt, de spelar kort, ritar och fikar medan de väntar på sin tur att få skjuta. Jag är också noga med att man bara tävlar mot sig själv, inte mot de andra. Det handlar om att försöka förbättra sitt eget resultat. Att åka på tävling är belöningen. Även där handlar det om att förbättra sitt eget resultat, men till skillnad från träning så får man sitt namn i en resultatlista, och det blir ett tävlingsmoment som ger lite nerver och spänning.

För ett år sedan utsågs Mats Holmström till Norrbottens bästa ungdomsledare i pistolskytte. Att nu uppmärksammas som Sveriges bästa ungdomsledare i sporten inspirerar förstås till fortsatt verksamhet.

– Det är jätteroligt att ha fått de här utmärkelserna, men det som inspirerar mig mest av allt är ungdomarna. Utan deras intresse och vilja skulle klubben inte kunna ha någon ungdomsverksamhet, och att komma till skyttelokalen en timme innan träningen startar och se att de redan står där och väntar känns roligt, säger han.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x