Under de 25 år jag bodde på Renbergsgatan i Arjeplog, fanns det ett absolut vårtecken varje år.

 

 

Den 19 maj (oftast) fanns det en liten snöfläck kvar på gräsmattan bakom huset. Dagen efter var den borta.

 

 

Så här strax före påsk i april 2019, har  jag suttit ute på altanen och ätit både frukost, lunch och middag i 15 graders värme under närmare en vecka. Visst är Sverige fantastiskt. Och kontrastlikt.

För alla skoterentusiastier skulle kanske inte Hälsingland vara paradiset den här tiden på året.  Men var plats har sin tjusning. Och bara det att kunna plocka vårblommor känns härligt.

Jag har fått frågan många gånger om jag längtar tillbaka till Arjeplog. Men svaret är nej. Här i Vallsta har jag mina rötter. Här finns också många av mina gamla och nya kamrater. Och så har jag ju musiken. Den lever jag för. Att sjunga solo på olika spelstämmor vid 75 års ålder trodde jag aldrig skulle hända. Och att dessutom sjunga i kör, gör att veckorna är fulltecknade.

En daglig rutin är att åka till Röda Korset i Arbrå för att dricka kaffe och diskutera framtiden för organisationen, eftersom den är hotad och ska drivas helt ideellt utan någon avlönad personal. Detta är oftast omöjligt hos många föreningar och institutioner i dag. Den kör som min sambo Eva leder och vilken jag också medverkar i heter Röda Korskören. Där har vi vår träningslokal.

Det känns upplyftande och glädjande att sjunga på  serviceboenden och sjukhem. Musik är för många något viktigt och väcker minnen.

Jag skriver ofta för ”Hela Hälsingland” på nätet. Mina artiklar och notiser publiceras sedan i lokaltidningarna. Jag måste nog vara yrkesskadad.

I sommar kommer jag att arrangera fisketävling för skolelever och det blir allsångskvällar, varav en handlar om läsarsånger. Det har jag sysslat med i tre år. Mycket folk kommer.

Föreningslivet är livligt här i Vallsta. Det finns många föreningar i en by som har 360 invånare. När den lokala NTO-föreningen upphörde då antalet medlemmar var få och gamla, skänktes templarhuset till ortens föreningar tillsammans med en ansenlig summa pengar. Eftersom templarlogen hette Hofvsbameret döptes huset till Hofvet.  Det är en stor samlingspunkt för olika aktiviteter, som spelstämmor, föreningsmöten, filmvisningar och mycket annat.

Två vackra idrottsplatser finns det också. Om tre år fyller idrottsföreningen 100 år. Fotbollslaget har slagit sig samman med Arbrå BK. Det fanns inte tillräckligt många spelare på de båda orterna att få ihop egna lag. Men det funkar.

Vallsta Skidklubb lever dock vidare och lever på minnen från den storhetstid då klubben vann tre svenska mästerskap i skidbudkavle, Dagens verksamhet är mycket inriktad på motionsidrott. Men några medlemmar deltar även i orienterings- skid- och löpartävlingar. Många åker Vasaloppet.

I sommar kommer jag att passera Arjeplog då vi ska åka på en resa till Bodö och sedan Atlantvägen.

Ha det bra. Hoppas ni får en snöfri midsommar.

Bosse Johansson

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x