Fridays for future – nu även i Arjeplog. Harleen Kalkat och Simone Pusch tog initiativ till manifestationen. FOTO: Maria Söderberg

Fler än 1 500 manifestationer över hela världen för klimat. I Stockholm ett tusental ungdomar i Kungsträdgården.

I Arjeplog anslöt mellan 10 och 15 personer i kylslaget duggregn.

Fridays for Future har blivit en världsrörelse inspirerad av aktivisten Greta Thunberg. Men i Arjeplogs kommun hade rörelsen inte synts till förrän nu.

Harleen Kalkat, skådespelare, och Simone Pusch, naturpedagog, hade kallat till klimataktion i Arjeplog under fredagen. Det kom mellan 10 och 15 personer till torget under den timme som de stod på plats. De flesta besökare pratade en stund, drack kaffe och funderade över vad man kan göra i en inlandskommun där många är beroende av bil. Budskapet var att alla kan göra något.

– Det är viktigt att fundera på vad just jag kan bidra med, menade Simone Pusch, som tryckte på att samlingen på torget var ett sorts idémöte om hur man kan minska koldioxidutsläpp.

– Jag har själv slutat flyga och tar tåg och buss, berättade Harleen Kalkat som efterlyste bättre kollektiva lösningar för transporter.

Flera deltagare lyfte fram att alla bör plocka mer skräp, försöka samåka mer och tvinga politikerna till fler åtgärder för ett bättre klimat.

MARIA SÖDERBERG

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x