Mammas Blombord. Träffens namn är hämtat från en dikt skriven av Gunnel Javåsen. En dikt som, uppläst av Anders Mattson, alltid inleder den årligt återkommande blomsterträffen. Träffen är ett samarbete mellan Arjeplognytt och Arjeplogs församling.

 

Intresset för Mammas Blombord sprider sig. Kyrkströmsgårdens samlingslokal fylldes till sista plats på måndagskvällen, och de mest långväga besökarna kom från Skellefteå.

– Det är roligt att fler och fler intresserar sig för att bevara de krukväxter som sällan finns ute i handeln, utan sprids från person till person och från hem till hem, säger initiativtagaren Anders Mattson.

Det är sjunde året i följd som Arjeplogs församling och Arjeplognytt tillsammans bjuder in till Mammas Blombord. På begäran har initiativtagaren Anders Mattson även ordnat träffar med samma namn och tema i Sorsele och Malå.

Mammas Blombord är ett uppskattat arrangemang bland de som är intresserade av krukväxter. Här byts och delas bland annat narrhuvor och dalgubbar, som kan vara svåra att hitta i handeln.

Anders Mattson har ett stort intresse för framför allt gesneria-växter, exempelvis narrhuvor och dalgubbar, och delar frikostigt med sig av både sitt kunnande och sina växter. Han berättade om dessa krukväxters ursprung och årscykel, och uppmanade alla att inte misströsta när blommorna vissnar ner på hösten.

– Jag hör ibland folk säga “jo, det var en fin blomma, men den dog ju på hösten.” Men de här blommorna dör inte! De lever. Låt dem bara vila svalt och torrt under fyra månader, sen kommer de tillbaka med ny kraft igen.

Den som vill ta med sig egna krukväxter till Mammas Blombord kan göra det, och den som vill får ta med sig krukväxter därifrån. Hur många krukväxter som via Mammas Blombord bytt hem och ägare under de sju åren är svårt att säga, men det råder ingen tvekan om att arrangemanget är uppskattat.

Årets insamling vid Mammas Blombord gav 930 kronor till Världens Barn.

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x