Mer än 70 personer kom till Västerfjälls kapell inför påskgudstjänsten, som denna gång inkluderade även filminspelning och bröllop.

Det är länge sedan det fanns en bofast befolkning i Västerfjäll, och byns kapell används inte ofta för gudstjänster. Men när det väl händer fylls kapellet till sista plats.

– Det visar tydligt att det är viktigt att vi värnar om våra kapell, även de som ligger i väglöst land. Här är det fler besökare än vid påskgudstjänsterna i Arjeplogs eller Arvidsjaurs kyrka, säger prästen Margareta Andersson.

 

Solen sken från blå himmel och vattnet flödade på isarna efter de senaste dygnens värme. Men skoterekipagen kom, från olika håll och med samma mål i sikte – en av årets två traditionsenliga gudstjänster i Västerfjäll.

 

 

Just den här gången blev det lite mer än en vanlig påskgudstjänst. Filmaren Petri Storlöpare fanns på plats för att dokumentera denna del av Natalya Ivanovas vardag som kyrkomusiker i Arjeplog. Efter gudstjänsten slog hon sig ner på en sten utanför kapellet med sin gitarr och bjöd de kvarvarande besökarna på en magisk musikupplevelse i solskenet.

– Den här naturen är den allra bästa platsen för en konsert, det är helt underbart att få spela här, säger Natalya Ivanova.

 

 

I samband med gudstjänsten hölls en vigsel för Anders och Elisabeth, numera med det gemensamma efternamnet Fagerstedt.

– Vi bor i Luleå, men har varit och är fortfarande ofta i det här området, vi trivs bra och vi kände att det var helt rätt att gifta oss här, förklarade Elisabeth Fagerstedt.

 

 

Förutom Natalya Ivanova, som spelade orgel och gitarr, medverkade Madelene Aheinen Westerlund och Meja Aheinen Vesterlund under gudstjänsten. Madelene med sång och Meja med sång och ukulele.

Efter avslutat uppdrag i Västerfjäll och skoterfärd över Tjeggelvas tillbaka till vägen i Örnvik, var Margareta Andersson mer än nöjd.

– Det känns fantastiskt, i det här underbart vackra vädret, och med ett fullsatt kapell! För mig var det här första besöket i Västerfjäll, men jag vet att de här gudstjänsterna, som hålls vid påsk och i augusti, brukar vara väldigt välbesökta, säger hon.

Margareta Andersson är även ordförande i Västerfjälls kapellstiftelse, som nu arbetar med en långsiktig underhållsplan för kapellet.

– Det är viktigt att kapellet finns kvar, säger hon.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x