Nedgrävning av fiber till byarna i Arjeplogs kommun ska komma igång under sommaren, och förhoppningsvis ska anslutning av fastigheter kunna starta under hösten 2019. Endast 700 av de 2 500 fastigheter som erbjudits anslutning har tackat ja.

Det berättade Tony Åkerström, säljansvarig på Telia Zitius, via Skype vid fredagsmorgonens företagsfrukost i Jäckvik.

Tony Åkerström gav en kort historik kring bredbandsprojektet, som dragit ut på tiden.

– Vi tecknade avtal med kommunen hösten 2017. I maj 2018 blev vi klara som mottagare av stödet på 45 miljoner kronor från Jordbruksverket och EU, och kunde då påbörja upphandling. Under förra sommaren kom anbuden in, och vi kunde då se att grävningsarbetet skulle kosta 300 000 kronor per fastighet, och det finns inget stöd i världen som räcker för det. Under hösten och vintern har vi därför tittat på var vi kan samlägga med elkabel och var det redan finns befintlig kanalisation, sa han.

Till vissa platser kommer man att använda sig av radioteknik istället för fiberkabel.

– Alla som beställt bredband kommer att få det vi kallar en supersnabb uppkoppling, lovade Tony Åkerström.

Det låga antalet beställningar förvånade deltagarna på företagsfrukosten.

– Jag tror att det ligger en hund begraven här. Det finns ett stort mörkertal som ni har missat, det är betydligt fler än sjuhundra som vill ha bredbandsuppkoppling, sa Robert Lidström, Sandvikens Fjällgård.

– Vi har fått frågan “När stängs dörren för beställning?”. Men vi stänger inga dörrar. Det går bra att beställa anslutning fram till grävmaskinen passerar fastigheten, sa Tony Åkerström.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x