I boken Svenskar i strid mot Hitler lyfter Lars Gyllenhaal fram några av de tusentals svenskar som av olika orsaker stred i amerikansk uniform. Fakta och gripande människoöden blandas med bilder som aldrig tidigare publicerats. FOTO: Peder Lundkvist

Ett stort antal svenskar stred mot Hitler under andra världskriget. Många av dem i amerikansk uniform. Minst en av dem, Anders Kullander, tog sig genom många strider hela vägen fram till Hitlers bunker, där han fotograferades på den plats där Hitlers lik brändes.

Det fotografiet finns med i boken Svenskar i strid mot Hitler, där Lars Gyllenhaal låter läsaren möta några av de svenskar som var i amerikansk krigstjänst 1941-1945.

– I sjuttio år har vi ältat nazismen och de svenskar som stred i tysk uniform, och de flesta vet fortfarande inte att många, många fler svenskar stred mot Hitler. Jag ser det som en plikt att berätta om det, säger Lars Gyllenhaal.

Boken är ett resultat av många års arbete och insamlande av berättelser, fotografier och dokument. Lars Gyllenhaal har, i de fall det varit möjligt, haft kontakt direkt med bokens huvudpersoner, och i andra fall med deras efterlevande. En stor del av materialet har också hämtats från amerikanska arkiv, som tack vare att de digitaliserats blivit lätt åtkomliga även från Rosvik, där Lars Gyllenhaal bor.

En orsak till Lars Gyllenhaals beslut att skriva denna bok var upptäckten att en av verklighetens ”Kellys hjältar”, Henry Backman, växt upp bara ett par hundra meter från Lars Gyllenhaals hem.

När Henry, som föddes 1907, hamnade i ekonomisk kris och inte fick gifta sig med sin gravida flickvän valde han att starta ett nytt liv i Amerika.

1942 kom ett kortfattat telegram till brodern i Rosvik: ”joining army”. Drygt två år senare landsteg Henry Backman på Ohama Beach i Normandie. Han överlevde kriget, men avled 1954 i en leversjukdom som troligen orsakats av hälsovådliga konserver under krigsåren.

Efter hans död fick hans dotter, hon som föddes i Sverige av kvinnan han inte fick gifta sig med, ett paket med hans uniformsjacka från kriget. Det visade sig då att han burit ett foto av henne intill sitt hjärta.

Varje kapitel berättar i ord och bilder det som varit möjligt att få bekräftat och beskrivet om dessa män som stred i amerikanska uniformer. Faktaspäckad text blandas med spännande och gripande detaljer och berättelser om människorna inuti uniformerna.

Bland dessa människor fascinerades jag nog mest av Per Rabe, som tar plats i kapitlet ”Fiolspelaren i djungeln”. Här publiceras för första gången hans eget anförande med beskrivningar av framför allt flygangrepp vid strider på flera öar i Stilla Havet, och om musikens roll i sammanhanget.

Lars Gyllenhaal själv nämner en fallskärmssoldat från Skåne när jag ställer frågan om vilket av bokens människoöden som berört honom mest.

– Gösta Wollin. Han hade aldrig hoppat fallskärm innan han hoppade ut i Normandie, som nummer 13. Ett nummer han bytte till sig, och det bytet räddade hans liv. Soldaten med nummer 23, det som från början var Gösta Wollins, dödades i hoppet. Det här beskrivs i en sång av Stefan Andersson, med titeln Normandie 13.

I kapitlet om Gösta Wollin berättas också om hur han lyckades köpa en jeep av US Army i Paris, och utan att egentligen kunna köra bil lyckades ta sig med den till Berlin. Sedan kom han, iförd uniform, hem till Ystad i oktober 1945 med sin jeep och var, helt i enlighet med ett löfte till sin mor, hemma på sin trettiotredje födelsedag.

I boken finns mängder av foton, även sådana som aldrig tidigare publicerats eller visats utanför den närmaste familjen.

En av bilderna kommer från ett negativ som tillhörde Robert Carlsson. Han var med bland de första förbanden som landsattes på Omaha Beach den 6 juni 1944. Negativet var oskarpt, mörkt och grynigt, och Robert Carlsson själv lät aldrig göra någon bild av det, men bevarade det fram till sin död 1989. Hans son gjorde en bild av negativet, och skickade den till Lars Gyllenhaal för publicering i boken.

Sammantaget är Svenskar i strid mot Hitler en imponerande och fängslande dokumentation som ger en slags upprättelse åt ett antal människor som jag, och säkert många med mig, aldrig tidigare hört talas om. Med alltifrån övergripande fakta och krigshistoria till små personliga detaljer, har Lars Gyllenhaal gett mig både spännande läsning och ny kunskap.

Idag fredag berättar Lars Gyllenhaal mer om boken och de svenska soldaterna kl 16:15 på biografen i Arjeplog. Han tar även upp att över 600 svenska medborgare faktiskt stred mot Mussolini, Hitler och Franco före andra världskrigets utbrott, först i Etiopien 1935 och året därpå i Spanien – en av dem var  Robert “Lappen” Lundström från Arjeplog – som Lars kommer lyfta fram lite extra i hans hemort.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x