Vårmarknadsväder i Arjeplog. FOTO: Peder Lundkvist

Snön och blåsten under marknadshelgen gynnade inte torghandeln. Men de tappra försäljare som fanns på plats gjorde vad de kunde för att locka marknadsbesökare.

På sporthallen vann Argentums herrar stort över Kalix, och inne på Silvermuseet och biografen erbjöds film, föreläsningar och vernissage för vårens konstutställning med Anders Skoglind och Henrik Blind.

Maria Söderberg höll i programmet på biografen. Här visades filmer, bland annat Silverfjället av Eric Forsgren, och här fanns representanter för Arjeplogs Jaktvårdskrets på plats för att informera om jakt och om hur man agerar vid viltolyckor. Aktiviteterna på bion hade över tvåhundra besökare under helgen.

 

Lars Gyllenhaal berättade om sin bok Svenskar i strid mot Hitler. En av de yngre åhörarna var Mia Backman, en släkting till en av bokens huvudpersoner, Henry Backman. Hon passade på att titta närmare på porträttet av Henry Backman, och hälsa på bokens författare.

Artikeln om Dan Eriksson, som efter att ha översatts till ryska fick ryska myndigheter att blockera tidningen The Barents Observer, utgjorde grunden till en diskussion om pressfrihet och gränsöverskridande samarbete, och Anders Skoglind berättade på ett underhållande sätt om sitt tecknande och sitt smide.

 

Anders Skoglind är också en av utställarna på Silvermuseet. Här visas hans troll, original till serier och smide fram till den 10 maj. Vid vårens utställning medverkar också Henrik Blind, som i bild och korta texter återger sina tankar om livet och den miljö han rör sig i.

På Silvermuseet berättade Maria Söderberg om Vildmannen, denna märkliga symbol för Lappland, och dess bakgrund. Jan Sehlstedt från Skelleftebygdens berättarförening pratade om nybyggarlivet, och Andreas Jakobsson föreläste om matsvinn.

FOTO: Peder Lundkvist

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x