ARKIVBILD/FOTO: Peder Lundkvist

–Vi får inte låta oss tystas.

Dan Eriksson, huvudpersonen i den artikel som fått ryska medietillsynsmyndigheten Roskomnadzor att reagera, har sin uppfattning klar. Precis som Thomas Nilsen på the Barents Observer, Åsa Lindstrand på tidningen Samefolket och jag själv, Marianne Hofman.

Vi får inte låta oss tystas.

I höstas mötte jag, tillsammans med fotografen Peder Lundkvist, Dan Eriksson för att göra en intervju med honom för tidningen Samefolket.

Dans berättelse var stark och gripande. Den berörde både mig och Peder, och det tog flera dagar innan jag började skriva texten.

Jag visste att hans berättelse skulle beröra fler. Jag visste att den skulle bli läst och uppmärksammad. Men jag visste inte att det skulle ske på det här sättet.

Reportaget publicerades som planerat i Samefolket. Ett par månader senare även i Arjeplognytt.

Via Eyes on Barents, ett samarbete mellan medier i Barentsregionen, översattes min text till engelska och ryska, och publicerades på the Barents Observer.

Häromdagen fick the Barents Observer ett brev från ryska Roskomnadzor med krav på att de skulle plocka bort artikeln, då innehållet ansågs kränka rysk lagstiftning och dessutom uppmuntra till självmord.

Thomas Nilsen, redaktör för the Barents Observer, vägrade förstås. Att låta någon utomstående bestämma vad som ska publiceras eller inte är otänkbart för honom.

För mig också. Därför valde jag att publicera den ryska (och den engelska) översättningen av min artikel på Arjeplognytt.

Idag har Åsa Lindstrand, chefredaktör på tidningen Samefolket, också valt att publicera den ryska översättningen.

Vi gör det här för att vi inte vill låta oss tystas. Vi gör det för att markera vår redaktionella frihet. Vi gör det som stöd för pressfriheten, men också för Dan Erikssons och alla andra människors rätt att definiera och vara sig själva.

Händelsen har fått en hel del uppmärksamhet, inte minst i Ryssland, där bland andra nyhetsbyrån Interfax och oppositionspolitikern Alexej Navalnyj har skrivit om det som hänt.

Själv har jag under dagen intervjuats av Radio Norrbotten och av TT, vars artikel publicerats i flera tidningar, exempelvis NSD. Även tidningen Medievärlden har skrivit om det här.

Reportagets huvudperson Dan Eriksson har intervjuats i Expressen. Han tror att det här hans homosexualitet som är orsaken till att den ryska myndigheten vill stoppa artikeln.

– Vi får inte låta oss tystas. Jag vill prata om det, jag vill hjälpa andra som har det svårt. Jag håller föreläsningar och berättar min historia. I början var historien väldigt knuten till mig som person, men med tiden har den breddats, och det som händer nu kommer att bredda berättelsen ännu mer, säger han till Arjeplognytt.

Beskedet från Roskomnadzor till the Barents Observer var att de skulle blockeras om artikeln inte plockades bort inom 24 timmar. Tidsfristen har gått ut, men så sent som ikväll hade Thomas Nilsen inte märkt av någon blockering. Däremot ett ovanligt stort antal ryska besökare på webbsajten.

Till Arjeplognytt har det i skrivande stund inte kommit något krav på att ta bort artikeln. Men även här noteras, inte oväntat, ett ovanligt stort antal besökare på webbsajten.

Dan Erikssons berättelse har, tack vare försöket att stoppa den, nått ut till många fler än den skulle ha gjort annars. Det känns bra. Vi låter oss inte tystas.

Marianne Hofman

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x