Gemensamma minnen. Olga Shcherbakova, journalist på den ryska tidningen Dvazjdij dva, och Lars Gyllenhaal, författare bosatt i Rosvik och tidigare verksam som bland annat frilansjournalist i Apatity, delar minnen från den tid när vänortsutbytet mellan Boden och Apatity var stort. FOTO: Peder Lundkvist.

Det finns en hel del skillnader mellan en småstad i norra Sverige och en småstad i norra Ryssland. Men också många likheter, och framför allt så finns det överallt en vardag bortom de stora nyhetshändelserna.

I boken Förändring, utgiven av Barents Press, speglas vardagen i vänorterna Boden och Apatity.

– Städernas förutsättningar och problem är ganska likartade, säger Simon Eliasson, en av de som arbetat med boken och nu visar ett urval av sina bilder hos Bodens Konstgille.

Boden och Apatity har varit vänorter sedan 1992. De senaste åren har utbytet och samarbetet i princip legat nere, men det fanns en tid med täta kontakter, och många invånare i Boden har egna minnen av exempelvis de barn från Apatity som tillbringade somrarna hos familjer i Boden.

–Vi hade sommarbarn även i min familj, det gav mig en insikt om att världen är större än Boden, och väckte mitt intresse för Ryssland, berättade Simon Eliasson när boken och hans bilder presenterades för allmänheten i lördags.

 

Olga Shcerbakova, som har lett arbetet med boken på den ryska sidan, uttryckte en stor glädje och tacksamhet över samarbetet kring boken och över det vänortsutbyte som varit.

– I Apatity har vi så många varma och vackra minnen av vänskap med människor i Boden. Livet  har förändrats på båda platserna, och det här bokprojektet handlar om en ny era av förståelse mellan människor snarare än en distansering ifrån varandra.

Även Lars Gyllenhaal, som bodde och arbetade i Apatity ett par år under 1990-talets första hälft, delade med sig av sina minnen och tankar.

– Jag och min sambo Ann-Sofie skulle flytta till Umeå, men det blev Apatity istället. Det var konstigt, fantastiskt och alldeles underbart. Vi kom till ett Apatity i kris, och då menar jag kris i ordets rätta bemärkelse. På sjukhuset fanns inte ens rengöringsmedel, dom hade endast vatten att rengöra med. Men jag glömmer aldrig den värme och gästfrihet vi mötte där.

Boken har tillkommit tack vare ett samarbete mellan svenska och ryska journalister, och är ett resultat av Barents Press-projektet Keep the window open. Vid bokreleasen/vernissagen i lördags fanns även Tim Andersson, ordförande för Barents Press International, på plats. Han framhöll vikten av möten, samtal och samarbete.

– Det här är viktigt för oss. Boken Förändring ger en inblick i vardagen i de två vänorterna Boden och Apatity,. Om man inte känner till varandra alls blir tröskeln än större till samtal, till möten och till fred. Samhällen förändras, men en sak måste få bestå, att vi fortsätter dialogen och inte låser in oss i en monolog, säger han.

Anette Carlsson, ordförande i Bodens Konstgille, välkomnade Simon Eliasson som årets förste utställare i Enter Galleria. FOTO: Peder Lundkvist.

Bokreleasen hölls i Enter galleria i Boden. Runt 130 personer kom dit under de första två timmarna.

– När vi fick nys om det här arbetet bjöd vi genast in Simon, och vi är jätteglada över att få inleda året med just den här utställningen, säger Anette Carlsson, ordförande i Bodens Konstgille.

Utställningen med Simon Eliassons bilder från Boden, samt ett collage med bilder från Apatity, visas i Enter Galleria, Boden, fram till den 2 februari. Boken Förändring, med texter på både svenska och ryska, är utgiven av Barents Press och kan beställas via mejl: info@arjeplognytt.se

Fotnot: Marianne Hofman, artikelförfattare och ansvarig utgivare för Arjeplognytt.se är styrelseledamot i Barents Press Sverige. 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x