FOTO: Peder Lundkvist. Mimi Verner, Brolle och Jutiskalendern 2019. En nakenkalender med temat drömmar. 20 kronor av varje såld kalender går till Barncancerfonden Norra.

Jutiskalendern 2019 – nakna kroppar, drömmar, en stor fest och pengar till Barncancerfonden Norra. Den här gången har fjorton människor med anknytning till byn Jutis ställt upp som fotomodeller, liksom årets outsider, artisten Brolle. Tillsammans med Mimi Verner stod han för releasefestens musikshow.

-Jag får många förfrågningar, och brukar inte ställa upp på sånt här, men det var kul att säga ja den här gången. Jag kommer själv från en liten by, och både idén och historien bakom den här kalendern är speciell, säger han.

Det är tolfte året som Jutiskalendern görs. Förslaget och idén kom från Lars och Monica Westerlund, och det blev en succé. Under årens lopp har totalt 109 män och 65 kvinnor ställt upp som nakenmodeller i kalendern, och Jutis Byaförening har både finansierat byastugan och samtidigt kunnat skänka mer än 325 000 kronor till cancerfonder tack vare sin kalender. De senaste åren har pengarna gått till Barncancerfonden Norra.

FOTO: Peder Lundkvist

 

Kalenderpresentationen gjordes som vanligt i samband med middagen, som Hotell Lyktan ansvarade för. Därefter öppnades dörrarna för insläpp till showen med Brolle, Mimi och bonusgästen, sonen Lee som också introducerade artisterna.

Fram till för ett par år sedan hölls releasefesterna i byastugan i Jutis. Men där finns bara plats för ungefär 75 personer, och det räckte inte alls till för alla som ville vara med. I år fanns drygt 200 gäster vid borden till middagen på medborgarhuset.

-Det har hänt mycket i byastugan… som jag inte kan berätta om… men vi vill så klart att även ni ska få uppleva lite av hur vi har det i Jutis. Vi beslutade oss för att utlokalisera delar av vår verksamhet till förorten, och därför är vi nu här, förklarade Fredrik Westerlund, som precis som tidigare år presenterade kalendern med en stor portion humor och värme i sina kommentarer.

FOTO: Peder Lundkvist

I år introducerade han en effektfull svart maskering på noga utvalda delar av månadsbilderna under presentationen.

-Jag tänkte först att ni skulle få gissa vem modellen är innan jag plockar bort de svarta rutorna över ansiktena, men jag kom på att det kan bli pinsamt om någon känner igen någon lite för bra, sa han.

Bilderna är tagna av olika fotografer, och varje bild har sin egen historia.

April-modellen, Anna Karlsson och fotografen Lotta Lestander kunde berätta om ett äventyr med kvastar som gick sönder under färden upp på Hemberget, och åtskilliga ansträngande hopp innan bilden blev som den skulle.

Lars Westerlund, som tagit många av kalenderbilderna genom åren, gav en dramatisk beskrivning av en kanske onödigt lång och strapatsfylld resa inför fotograferingen av månadsbilden för september, den på Mikael Hallin med älgstudsaren i högsta hugg.

-Platsen var noga utsedd, den ligger norr om Silvervägen och söder om Hornavan. Vi for före gryningen, hade en femliters termos med kaffe, riktigt kaffe med kask, och körde över stock och sten och myrar, genom snår och skog, långt och länge. Till slut hörde jag ett dån, och då visste jag att vi var framme. Precis när vi stannade såg jag det blåvita som orsakade dånet, fiskbilen som kör från Lofoten. När den passerat tog vi bilden.

-Jag tycker Lars har tagit en jättebra bild, motivet är jag däremot lite tveksam till, men det är ju så här vi håller på i Jutis i september, sa Mikael Hallin.

Modeller/fotografer i Jutiskalendern 2019:

Jörn Jonassen / Ingo Marklund

Rickard Westerlund / Britt-Marie Hansson

Ann Lidgren / Lars Westerlund

Anna Karlsson / Lotta Lestander

Johanna Norström / Billy Nilsson

Doris Fjellström, Agnetha Johansson, Maud Fjellström / Britt-Marie Hansson

Joakim Stenberg / Lars Westerlund

Inga-Lill Larsson, Annelie Westerlund / Britt-Marie Hansson

Mikael Hallin / Lars Westerlund

Brolle / Pontus Höök

Elias Westerlund / Lotta Lestander

Tommy Westerlund / Britt-Marie Hansson

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x