FOTO: Maria Söderberg. Silvermuseet/INSARC tog plats på Historiska museet i Stockholm för att berätta om det tvärvetenskapliga forskningsprogram som har bedrivits sedan 2012. Efter den presentationen höll Ingela Bergman dessutom en föreläsning om birkarlar.

Sedan 2012 har ett tvärvetenskapligt forskningsprogram om kulturarv, landskap och identitetsprocesser bedrivits vid Silvermuseet/INSARC. Häromdagen gjordes en offentlig slutpresentation av programmet, på Historiska museet i Stockholm.

-Det var väldigt roligt med all positiv respons vi fick. Vi har levererat och vi var stolta när vi gick ut, säger Ingela Bergman, som varit ledare för forskningen.

Forskningsprogrammet heter “Recalling the past: Cultural heritage, landscapes and identity processes in northern Fennoscandia.” I en beskrivning av programmet förklaras att målsättningen varit …”att klarlägga och belysa landskapsutnyttjande och samhällsförändring i norra Norrlands kustområden under en tid då kulturlandskapet formades av jägare, fiskare, renskötare och bönder, vars etniska och kulturella identiteter inte direkt kan översättas i dagens etniska kartbild.” Perioden man intresserat sig för är från 600-talet till 1900-talet och forskningen har varit bred.

FOTO: Maria Söderberg. Greger Hörnberg berättade om tidig odling och om hur man iscensatte skogsbränder för att stärka renlavskogar.

Riksbankens Jubileumsfond har finansierat forskningsprogrammet, och representanter därifrån fanns förstås på plats vid presentationen på Historiska museet. Resultaten och forskningsarbetet har tidigare presenterats vid flera föreläsningar både  på Silvermuseet i Arjeplog och i Luleå, Piteå, Skellefteå och Umeå.

Ingela Bergman inledde slutpresentationen med att poängtera hur viktigt stödet från Riksbankens Jubileumsfond har varit för Silvermuseet/INSARC.

FOTO: Maria Söderberg. Den röda stjärnan på kartan markerar Arjeplog. Här finns INSARC – ett forskningsinstitut som bedriver tvärvetenskaplig forskning långt ifrån universitet och högskolor och som fått stöd av Riksbankens Jubileumsfond.

-Arjeplog ligger långt ifrån andra forskningscentrum, universitet, högskolor. Det är viktigt att komma ihåg att vi fick den här chansen för att Riksbankens Jubileumsfond bortsåg från de givna strukturerna och istället satsade på projekt och program som de trodde på. Det här var tredje gången sedan 1999 som vi fick stöd för vår forskning från Jubileumsfonden. säger Ingela Bergman.

Under den två timmar långa presentationen, som var öppen för allmänheten och lockade ett sjuttiotal åhörare, deltog också Greger Hörnberg, docent i ekologi (Silvermuseet/Insarc), Lars Liedgren, fil dr i arkeologi (Silvermuseet/INSARC), Per H. Ramqvist, professor emeritus i arkeologi (Umeå universitet) samt Lars Östlund, professor i skogshistoria (Sveriges Lantbruksuniversitet).

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x