ARKIVBILD Sara Ajnnak tog initiativet till att upprätta ett moratorium på Násafjäll, i syfte att stoppa planerna på en ny gruvverksamhet här.

Sara Ajnnak tilldelas nu Tsumbarágipriset för sitt arbete med att upprätta ett moratorium på Násafjäll.

Priset, som denna gång är 6 000 kronor, har instiftats av Max Mackhé, Kautokeino, och delades ut första gången år 2012.

-Moratoriet har skapat ett bättre utgångsläge för samebyarna och distrikten, men än återstår otroligt mycket arbete och jag ska använda pengarna till det, säger Sara Ajnnak.

Företaget Elkem AS vill öppna ett dagbrott för kvartsbrytning på Násafjäll, på den norska sidan av gränsen. Området används för renskötsel av Svaipa sameby, Grans sameby, Semisjaur Njarg sameby och Saltfjellets Reinbeitesdistrikt. Inför den vandring och syn som gjordes i området i juni med anledning av Elkems begäran om expropriation utlyste samebyarna och reinbeitesdistriket moratorium och självbestämmande över Násafjäll, och en manifestation hölls på fjället.

ARKIVBILD Ett monument för att synliggöra och hedra de samiska rättigheterna på Nasafjäll. Mässingsringen anses ha magiska krafter, och tanken är att den ska skydda fjället från exploatering.

Ordet moratorium betyder att en process avstannas och att verkställighet fördröjs. I det moratorium som utlysts över Násafjäll sägs att ingen verksamhet som stör den traditionella renskötseln i området får förekomma, och att gruvverksamhet och annan inträngande miljöförstörande mark-, vatten- och luftanvändning bannlyses från området för all framtid.

-Vi gjorde en bra grej där och då på fjället, nu återstår det att leva upp till vår deklaration, säger Sara Ajnnak, bosatt i Gargnäs och tillhörande Svaipa sameby.

Något konkret resultat av moratoriet kan Sara Ajnnak inte peka ut i dagsläget.

-Nej, bolaget vägrar att kommentera det, och även Närings- och Fiskeridepartementet har valt att inte kommentera det. Det i sig är ytterligare ett kolonialt övergrepp, och det är en mycket vanlig härskarteknik att låtsas som ingenting.

Sara Ajnnak kommer att på olika sätt fortsätta arbeta för att stoppa gruvetableringen och upprätthålla moratoriet. En namninsamling pågår, och hon funderar på fler manifestationer liknande den på Násafjäll.

-Jag vet inte när och var vi kan ha en ny manifestation ännu, det är svårt att få ett flow i samarbetet mellan flera olika samebyar och renbetesdistrikt, alla har fullt upp på varsitt håll. Jag är också ganska upptagen eftersom jag snart ska ha skivrelease. Men jag använder de kanaler jag har för att sprida information och väcka opinion, och musiken är ju en av de kanalerna. Priset jag fått kommer jag att använda för att arbeta vidare med den här frågan.

ARKIVBILD Max Mackhé var med vid manifestationen på Násafjäll i juni. Nu ger han Tsumbaraigi-priset till Sara Ajnakk.

Tsumbaráigi-priset har sitt ursprung i musiken. Namnet kommer från titeln på en sång som Max Mackhé skrev i raseri över att all den mark han rör sig på ligger under ett hot om gruvetableringar.

-Mina föräldrars gård i Jämtland, som tillhört vår släkt i hundratals år, hotades av en urangruva. I Jokkmokk, som jag betraktar som mitt andra hem, finns hotet ständigt närvarande, och i Kautokeino där jag nu bor är det precis samma sak. Det finns ingen ekonomisk ersättning som kan täcka upp för att våra hem blir till gruvor, och jag skrev den här låten på tre språk som en förbannelse över de som har bestämt att det ska vara så här, berättar han.

De första åren finansierades Tsumbaráigi-priset med de pengar Max Mackhé tjänade på sin musik. Årets pris kommer från filmintäkter.

-Jag håller inte på med musiken så mycket längre, men plötsligt fick jag se att videoklipp som jag tagit hade använts av ett amerikansk produktionsbolag som gjort en film om samer, och det visade sig att vi var fler som hade bidragit till den filmen utan att veta om det. Jag tog kontakt med produktionsbolaget, och vi fick betalt för våra klipp. Sara är värd priset för det arbete som hon har gjort. Hon stod på sig för att få till ett moratorium i samarbete med flera samebyar och reinbeitesdistrikt, och jag vet att det kostat både pengar och energi, säger han.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x