Socialdemokraterna i Arjeplog har gått fram i lokalvalet, till skillnad från i landstings- och riksdagsvalet. -Jag ser det som en arbetsseger för oss, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ser ut att få ett nytt mandat var i kommunfullmäktige, medan Centerpartiet och Sverigedemokraterna backar. Men – det slutgiltiga resultatet vet vi först sedan poströsterna räknats på onsdag.

-Ett mandat är osäkert, det ser ut att kunna bli vårt. Men det kan också hamna hos Sverigedemokraterna, vilket i så fall innebär en tom stol i fullmäktige även kommande mandatperiod, säger kommunalrådet Britta Flinkfeldt.

Valet är över. Centerpartiet i Arjeplog har backat, och ser ut att få ett mandat mindre i fullmäktige. Liberalerna har fått ökat väljarstöd i Arjeplog, men ser ut att stanna på sina två mandat.

Med de röster som hittills räknats har socialdemokraterna stöd från 39,8 procent av väljarna i Arjeplog i kommunvalet, vilket är en ökning med 2,9 procent. Vänsterpartiet har gått fram nästan lika mycket, 2,3 procent, och därmed fått 27 procent av rösterna.

Den största minskningen, -3,5 procent, står Centerpartiet för, och de ser nu ut att tappa ett av sina fem mandat i fullmäktige.

Liberalerna har ökat med 1,2 procent, men kommer troligen inte att få fler mandat.

-Som jag ser det blir det inga större förändringar i maktförhållandet, och jag skulle vilja säga att vi är ganska överens över partigränserna om hur vi ska jobba med lokala frågor. Det blir bättre diskussioner med flera olika partier, fler frågor väcks och fler fakta kommer fram, men när vi möts i fullmäktige har vi under den senaste mandatperioden gemensamt stått bakom 95,3 procent av förslagen. Det är faktiskt bara 13 beslut under hela perioden som gått till omröstning för att alla partier inte varit överens, säger Britta Flinkfeldt.

I kommunvalet har socialdemokraterna alltså gått fram, men det ser annorlunda ut i både landstinget och riksdagen. Här har rösterna från Arjeplog minskat med 8,5 respektive 8,9 procent. I landstingsvalet är Sjukvårdspartiet de stora vinnarna, de fick 13,2 procent fler röster från Arjeplog i år jämfört med 2014, och är nu det största enskilda partiet i Region Norrbotten. I valet till riksdagen fick Sverigedemokraterna 20,1 procent av rösterna i Arjeplog.

-Det blir spännande att följa Sjukvårdspartiets resa och se vad de kan leverera. När det gäller Sverigedemokraterna ligger vi lite högre än riksgenomsnittet, och jag har ingen särskild kommentar till det. Däremot vet jag att om vi får fortsätta att styra i riket innebär det mer pengar till de små kommunerna, för Arjeplogs del 6,8 miljoner kronor per år i generellt statsbidrag. Jag har jobbat hårt på nationell nivå för att sätta fokus på förutsättningarna i små kommuner, och det har börjat ske förändringar.

Så här ser den nya mandatfördelningen i Arjeplogs kommunfullmäktige ut idag, innan poströsterna räknats:

Socialdemokraterna 9 mandat

Vänsterpartiet 6 mandat

Centerpartiet 4 mandat

Liberalerna 2 mandat.

Men förändringar kan ske. Antalet poströster uppskattas till ett sjuttiotal, och beroende på var dem hamnar kan mandatfördelningen komma att se något annorlunda ut.  Eftersom socialdemokraterna inte har egen majoritet, är det inte heller alldeles självklart att Britta Flinkfeldt sitter kvar på sin stol efter årsskiftet. Den 29 oktober fastställer kommunfullmäktige vem som blir kommunstyrelsens ordförande i Arjeplog under de kommande fyra åren.

.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x