Arjeplogs kommun har utsatts för och polisanmält ett försök till bedrägeri. Via mejl har någon som utgett sig för att vara en av kommunens anställda begärt hjälp med en betalning till utlandet.

-Det här kanske fungerar i större organisationer, men vi har god kännedom om alla i vår organisation, och jag förstod direkt att mejlet var falskt, säger Fredrik Westerlund, utbildningschef i Arjeplogs kommun och den som tog emot det falska mejlet.

Det var i mitten av augusti som Fredrik Westerlund tog emot mejlet. Det såg ut som om avsändaren var en av hans kollegor, men när Fredrik Westerlund öppnade mejlet såg han genast att något var fel.

-Jag kände inte igen hennes sätt att uttrycka sig i skrift, jag vet att hon normalt inte har något behov av att göra utlandsbetalningar, och om hon plötsligt skulle behöva det skulle hon ringa till mig, eller i alla fall vara mycket tydligare med att förklara orsaken.

Fredrik Westerlund bestämde sig för att polisanmäla saken. Polisen har nu meddelat att man inte kommer att inleda någon förundersökning.

-Jag trodde inte att det skulle ge något, men tyckte att det var viktigt att markera genom att göra en polisanmälan. Kommunen har råkat ut för det här minst en gång tidigare, säger Fredrik Westerlund.

Han säger också att han inte känner någon större oro för att sådana här bedrägeriförsök ska lyckas i Arjeplog.

-Nej, jag är inte så orolig för vår skull, vår litenhet är en styrka, vi har så god kännedom om varandra. Men man ska ändå vara uppmärksam. Ofta kan man i mejlprogrammet hitta möjligheter att visa källa eller visa hela meddelandet om något ser skumt ut, men det kräver förstås en viss datorvana. Till den som inte har det kan jag bara rekommendera att man tänker sig för, och alltid frågar sig om det här är rimligt, finns det något som verkar skumt, kan jag ringa upp personen ifråga och kolla? Att tänka till är nog bästa sättet att skydda sig för sådant här.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x