Olof Anders Kuhmunen framförde hälsningar från Saltfjellets Reinbeitesdistrikt till Per Adde och Kajsa Zetterquist. -Vi är stolta att ha er här, sa han.

Tillbakablickar presenterades med ord, bild och konst. Tidlösa hyllningar, sång och musik varvades med förhoppningar och idéer inför framtiden. Dessutom visas nu tre helt nya utställningar. Många besökare fanns på plats för att fira femårsjubileet för Adde Zetterquist kunstgalleri.

-Det här är en unik mötesplats, som drar tiotusentals besökare till området varje år, sa Tomas Norvoll, fylkesrådsleder i Nordland.

Galleri Adde Zetterquist. En mötesplats som lockar många gäster.

Första grundstenen till Adde Zetterquist kunstgalleri lades på plats den 5 september 2012. Invigningen skedde i juni 2013, och i lördags firades alltså femårsjubileum. Ett stort antal gäster fanns på plats, och talarna avlöste varandra på den lilla scenen.

 

Eva Ruth Spörck representerade Stiftelsen Adde Zetterquist konstsamling.

-Det här galleriet har stor betydelse och berikar både mitt liv och hela bygden och regionen. Det samiska har en självklar plats här. Den fasta samlingen är en stor gåva och ett viktigt uppdrag till oss alla, och tack vare gästgalleriet har vi fått hit konst och konstnärer som vi inte kände till eller hade sett här tidigare. Barn och unga kommer hit och får en upplevelse som väcker intresse, undran och beundran. Galleriet ger oss kraft och energi, får oss att resa ut, möta världen och nya människor, och det gör att vi känner oss själva bättre.

Tomas Norvoll framhöll galleriet som en mötesplats, mellan nord och syd, samiskt och norskt och mellan Sverige och Norge, och Rune Berg, ordförande i Saltdal kommun, uttalade en önskan om en utbyggnad.

-Precis här möts konst, natur, tradition och nyskapande. Det är fantastiskt att vi har ett sådant här galleri, och jag tror inte att alla förstår hur glada vi ska vara över det. Vi har upplevt många fina stunder här, ifjol hade vi kungen här och både Kajsa och Per har fått kungens förtjänstmedalj, det säger ganska mycket. För barn är det väldigt fint att komma hit, och det kunde ju vara bra med en utbyggnad, för att ge mer plats till både barn och bilder, sa han med adress till fylkesrådet.

Rune Berg överlämnade också en gåva till galleriet. En tavla som länge hängt i kommunhuset och som han nu, med Per Addes tillåtelse förstås, vill ska vara synlig för fler.

-Många av er har kanske aldrig sett den här, det är en epok som inte alla känner till. Jag vet inte historien bakom den, men jag önskar att den får en plats här på galleriet.

Per Adde klev fram och begrundande tavlan, som målats år 1961.

-Jag vet inte heller historien, och förstår inte hur den har kommit till eller hamnat i kommunhuset. Det var spännande att se den här, den skiljer sig mycket från det jag målat på senare tid. Men 1961 var det år jag började bygga hus, hade jag verkligen tid att måla då?, undrade han.

Så klev Olof Anders Kuhmunen upp på scenen och slog ut med armarna.

-Här känner jag mig hemma, förklarade han, och betonade att det sker mycket för både stora och små i galleriet. Han vände sig också direkt till Per Adde och Kajsa med budskapet att man från Saltfjellets Reinbeitesdistrikt känner glädje och stolthet över att Per och Kajsa finns just här.

Kajsa Zetterquist och Per Adde.

Kari Merete Andersen, stiftelsen Nordland Nasjonalparksenter, berättade kort om den utveckling som skett tack vare galleriet.

-Det var ingen självklarhet att vi skulle ha ett nationalparkcenter här, eller ens en nationalpark. Det fanns planer på en stor kraftverksutbyggnad på Saltfjellet, det blev en stor kamp och Per var central i den kampen. När Per och Kajsa första gången fick frågan om de kunde ställa konst till förfogande för ett galleri sa de inte omedelbart ja. De ville ha garantier för drift, utveckling och kvalitet. Men här står vi idag, och det är ett flott ställe. 2006 var vi 3,5 anställda här, idag finns det nio anställda. Även antalet besökare växer stadigt. Kanske kan nästa steg i utvecklingen vara ett ordentligt samiskt center, sa hon.

Venneföreningen, som var med och arrangerade jubileumsdagen, serverade besökarna ett bildspel med ett urval av det som hänt under de fem åren på galleriet, och föreningens ordförande Olav Eldöen berättade om deras arbete för att främja intresset för konsten och galleriet. Festligheterna avrundades med en konsert med den svenske visartisten Pär Sörman.

Kajsa Zetterquist och Per Adde har förstås själva hängt de tre utställningarna. De stod också för presentationerna av dem, Per Addes egen, Kajsas egen och den som nu visas i gästgalleriet: “Fra våre vegger – hilsen Per og Kajsa”.

Den sistnämnda utställningen kom till tack vare en fundering Kajsa en gång hörde bland besökare vid ett vernissage.

-Jag hörde någon undra “Vad tror du de har på väggarna själva? Tror du att de bara har sin egen konst?”, berättade Kajsa.

Så är det dock inte, och i gästgalleriet kan besökarna nu se verk av bland andra de svenska konstnärerna Bror Hjort, Lage Lindell och Lennart Rodhe.

Per Adde menade att hans bilder får tala för sig själv, och avslöjade sin idé inför en kommande utställning.

-Jag jobbar nu hela tiden, och har en vild idé om en helt ny utställning till min nästa födelsedag, den utställningen ska heta “Per Adde – etter 90”.

Hans tal och presentation kan du lyssna på via Radio Arjeplognytt. Länk till inslaget finns här.

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x