FOTO: Peder Lundkvist. Konstantin Bröder och Johanna Cederlund. Med utgångspunkt i byn Långviken utanför Arjeplog vill de dela sina äventyr i vildmarken med besökare. Just nu finns 21 hundar i deras flock.

Ett liv nära naturen, tillsammans med en flock hundar. Den drömmen förverkligar nu Konstantin Bröder och Johanna Cederlund i Långviken utanför Arjeplog. De möttes i Lannavaara, och kom till Arjeplog, eller rättare sagt Mellanström, för ungefär ett år sedan.

-Vi hade hört talas om Arjeplog, och tänkte att det nog är rätt ställe för att förverkliga vår dröm, säger Johanna.

Tjugoen hundar i en hundgård mitt i byn. Jodå, det är fullt förståeligt att boende i Långvken kände en viss oro för att störas av hundskall när de hörde talas om detta. Men glädjen över de nya grannarna blev desto större när det visade sig att den oron var helt obefogad.

-Vi störs inte alls av de här hundarna, och ser bara fördelar med att Johanna och Konstantin vill bo här. Det är så roligt att byns befolkning ökar, säger Martin Lestander, en av de närmaste grannarna.

Konstantin Bröder kommer från Tyskland. Hans liv med slädhundar inleddes i Finland, där han fick jobb och köpte sin första egna slädhund. Så småningom hamnade han i Lannavaara i Sverige, och träffade Johanna Cederlund.

Foto: PEDER LUNDKVIST. Lucia, en sex år gammal Alaskan Husky, är hundflockens ledare, och Johanna Cederlunds första egna slädhund.

Johanna är född och uppväxt i Hemavan, men hamnade via en utbildning till gemmolog och guldsmed i Lannavaara.

-Efter utbildningen stannade jag kvar och drev butiken, men längtade efter att få vara ute mer. Jag är uppväxt med draghundar, och så småningom köpte jag min första egna hund, Lucia. Hon är världens enklaste hund, även om hon kanske inte är den mest entusiastiska när det gäller att dra. Bland mina kunder i butiken fanns ett aktivitetsföretag, jag fick möjlighet att jobba lite för dem och det ena gav det andra.

Foto: PEDER LUNDKVIST. Olika slags slädar, olika hundar och olika sätt att träna dem. Johanna Cederlund berättar gärna om allt som har med slädhundskörning att göra.

Johanna och Konstantin upptäckte snart att de hade liknande drömmar och mål. De bestämde sig för att flytta till Arjeplog, och första anhalten här blev alltså Mellanström. Men nu bor Johanna och Konstantin med sina hundar på en gård i Långviken. Här har de byggt upp en stor hundgård och här finns den närhet till skogen som de vill ha.

-Här finns allt vi behöver, säger Johanna Cederlund.

 

I hundgården finns just nu 12 slädhundar och 7 valpar, alla Alaskan husky. Utanför hundgården (fast ibland även inne i den) går de två sällskapshundarna omkring och ser till att de får den uppmärksamhet de vill ha.

-Alaskan husky är ingen godkänd ras med egen rasstandard. De kan se ut lite hur som helst, det viktiga är att de kan dra, äta och vara snälla, berättar Johanna.

Foto: PEDER LUNDKVIST. Ronja Mendelin och Amanda Gabrielsson var två av gästerna när White Horizon bjöd in till Öppet hus i Långviken. De hittade genast nya vänner i valphagen.

Johanna Cederlund och Konstantin Bröder driver sitt eget företag, White Horizon, och kombinerar detta med säsongsarbete inom biltestverksamheten. Företagsidén är att erbjuda utbildningar, slädhundsturer och äventyr i vildmark till besökare från både när och fjärran. För ett par veckor sedan bjöd de in allmänheten till ett välbesökt Öppet hus.

-Alla är naturligtvis välkomna att besöka oss, vi bjöd in till Öppet hus för att vi ville både presentera oss själva och vad vi gör och komma i kontakt med människor som bor här, säger Johanna.

Frågorna från besökarna var många, och handlade om allt ifrån utrustning, utfodring och träning, till vad som skulle hända om någon av byns alla andra hundar skulle ta sig in i hundgården till Konstantins och Johannas hundar.

-Inget alls. De här hundarna har en bra flockkänsla och ett väl utvecklat språk och slagsmål behövs helt enkelt inte, blev svaret.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x