Foto: Arkivbild/Marianne Hofman. Mikael Niemi var en av deltagarna under Bok & Vandring i Jäckvik 2018. Denna helg marknadsförs nästa års Bok & Vandring i Jäckvik på Bokmässan i Göteborg.

Med hjälp av bland andra serieskaparen Mats Jonsson, författaren Stina Jackson, dansaren Tanja Andersson och översättaren Nadja Kandrusevich-Shidlovskaja ska Bok & Vandring i Jäckvik 2019 nu marknadsföras på Bokmässan i Göteborg.

-Mötesplatser som Bokmässan är viktiga, säger skådespelaren Harleen Kalkat, som tillsammans med Maria Söderberg representerar Arjeplog och Bok & Vandring i Jäckvik under Bokmässan.

 

Foto: Arkivbild/Marianne Hofman. Silvervägen av Stina Jackson är en hyllad spänningsroman, som gavs ut i våras. Stina Jackson var med i Jäckvik i somras och nu är hon i Göteborg där hon marknadsför Bok & Vandring i Jäckvik 2019.

Bok & Vandring i Jäckvik, en helg med fokus på litteratur och vandring, genomfördes för första gången i somras. Medverkande var, förutom lokala författare, bland andra Inga Ravna Eira, Mikael Niemi, Linnea Axelsson, Alena Kazlova, Dmitri Plax, Elin Willows och Stina Jackson.

Arrangemanget gav mersmak, och beslutet att fortsätta med Bok & Vandring i Jäckvik 2019 togs direkt.

-Vandring är hett, böcker ett måste! Om man kan kombinera dessa två i fjällmiljö är det högsta vinst, säger Maria Söderberg, producent för Bok & Vandring och ansvarig för montern på Bokmässan i Göteborg denna helg.

I montern kan besökarna även möta Tim Andersson, ordförande i Barents Press Sverige. Tillsammans med Pavel Andreev kommer han under Bokmässan att lyfta fram positiva exempel på fristående journalistik som finns i Ryssland. Pavel Andreev ingår i ett fristående nätverk av medborgarjournalister och frilansare i nordvästra Ryssland.

-Landet rankas lågt på listor som mäter pressfrihet. Det finns en mörk bild av självcensur, mord på journalister och ägarstyrd publicering för fri media i dagens Ryssland, säger Tim Andersson i ett pressmeddelande om Bokmässan.

En annan utblick österut sker när Ales Bjaljatski, litteraturvetare och människorättsförsvarare, medverkar i montern. Han är tidigare politisk fånge i Belarus och ordförande i Vjasna. Rubriken på hans medverkan är “Optimist, trots allt!”

Harleen Kalkat kommer att presentera Musikteatern, och berätta om både pjäsen “Fjällsågens Drottningar” och henens nya pjäs “Fruentimrets försvar”, en monolog om 1700-talsförfattaren Hedvig Charlotta Nordenflycht.

 

 

Kerstin Wixe, svensk filmare och radioproducent i Luleå, medverkar med sin nya bok “Vitt ljus”. Så här skriver Majgull Axelsson om boken: ”Det vi kallar vardag och verklighet är samtidigt ett mysterium. Kerstin Wixe gläntar på dörren till detta äventyr och lockar oss in. Det är mycket spännande”.

Vilda fjällblommor, glaciärbilder och en presentation av Petrus Læstadius är fokus när Maria Söderberg presenterar några av sina ämnen. Hon delar sin tid mellan historiestudier i Stockholm och Arjeplogsfjällen.

– Jag är uppvuxen i Arjeplog, men det tog många år innan jag på allvar insåg vilka fantastiska möjligheter som finns i min hemkommun. Att kombinera några av mina hjärtefrågor som litteratur, kultur och vandring är stort. Självklart har jag på med mig vandrarkängorna och i montern hänger min vinröda rygga med tygloggan “Top of Arjeplog”.

Bokmässan i Göteborg pågår 27-30 september.

 

 

 

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x