FOTO: Maria Söderberg. Anna Carlsson, med startnummer 7, inledde sin löparträning när hon sprang till och från jobbet på Sylarna i Åre. Hon vann damklassen i Arctic Circle Race 2018.

– En otroligt fin sträcka för ett terränglopp! Jag kommer gärna tillbaka nästa år.
Anna Carlsson blev årets överraskning i Artic Circle Race. Den 33-åriga snabblöperskan från Abisko slog alla med häpnad när hon vann damklassen med 1:30:21.

 

FOTO: Linnea Eriksson. Segrare i dam- och herrklassen Arctic Circle Race 2018: Anna Carlsson, Abisko, och Mikael Andersson, Boden.

Förra året arrangerades det första loppet mellan Guijaure och Polcirkeln. 65 deltagare anslöt till startplatsen. I år hade antalet ökat till 196 startande och 17,2 km väntade när Anton Högberg från Experience Arjeplog, smällde av startskottet. Vädret var optimalt till skillnad från förra året när dimma sträckvis skymde utsikten i fjällområdet. Vid starten ryckte förra årets vinnare i herrklassen snabbt ifrån, Derek Collins, Umeå. Men i mål fick han se sig slagen av Mikael Andersson, Boden, med en ny bättre tid för loppet.
Derek Collins vann 2017 på tiden 1:28:10, i år kom han i mål som tvåa på tiden 1:25:08 och han sa senare att han ”var mycket nöjd med sin insats”. En klar förbättring, alltså, men Mikael Andersson visade sig vara överlägsen vid målgången med tiden 1:23:56.

 

 

Arctic Circle Race lockade 131 damer och 65 herrar, det vill säga mer än dubbelt så många på damsidan. Anna Carlsson från Abisko var helt överlägsen i damklassen. 33-åringen, som satsar på fjällterränglopp, hade sluttiden 1:30:21 och spurtade mot mål som totalt femma i den sammanslagna resultatlistan.
Anna Carlsson var glad över sin insats i loppet. Hon berättar att hon började springa i fjällen för fem år sedan när hon arbetade i Åre. Hon hade sin arbetsplats på Sylarna och det var 16 km till närmaste väg.
– Det var helt enkelt ett bra sätt att ta sig fram. Att springa i terräng är som att dansa.
Idag arbetar hon med guidade turer i Abisko och i norr har hon deltagit i flera ultralopp. Erfarenheten från Arctic Circle Race är bara bra.
– En otroligt fin sträcka för ett terränglopp! Banan var ganska lätt, men jag hade litet otur i början när jag ramlade. Efter tvåhundra meter ville jag ta en bättre plats i loppet, men lyfte inte fötterna ordentligt. Sedan gick det bättre.

FOTO: Maria Söderberg. Närmare 200 löpare deltog i löpartävlingen Arctic Circle Race 2018. Starten gick vid sjön Guijaure och målgången var vid Polcirkeln, en sträcka på 17,2 kilometer.

Egentligen är 17,2 km inte den distans Anna Carlsson satsar på. Hon vill springa längre och i november siktar hon på att delta i Kullamannen Ultra 100 miles i Skåne. Här handlar det om 16 mils löpning.
– Men jag kommer gärna tillbaka nästa år till Arctic Circle Race, eftersom det var ett fint arrangemang. Det var kul att se en ny plats och att flyga ut till startplatsen var ett plus.

Enbart nio av de 195 som gick i mål kommer från Arjeplog.  Tio kom från Stockholm. Men genom den stora ökningen från första året kan man lugnt påstå att terrängloppet i Arjeplogs kommun fått en plats på fjälloppskartan. Loppet lockar framför allt deltagare från kommunerna Piteå och Älvsbyn, samt Västerbottens län. Snabbaste arjeplogare var Oscar Löfbom som sprang på tiden 1:43:48 och placerade sig som nummer 13 i resultatlistan. På damsidan återfanns Anna Kaltenegger med placering 36 och tiden 2:14:50.
Ingrid Westerlund, Jutis, 67 år, gjorde en stark insats och gick i mål på tiden 2:47:37.
–  Jag är jättenöjd med loppet, men hade det litet tufft med kramp i musklerna. Jag visste att det skulle finnas några blöta partier och gegga, men det gick bra. Inför loppet hade jag skaffat mig terränglöparskor för att få bättre grepp och det var bra. Det var verkligen en rolig tävling med vackra vyer och trevlig stämning. Innan starten hann jag fika och prata med en massa trevliga människor.
På frågan om varför det är så många fler kvinnor än män som deltar svarar hon:
– Vi är ett hårdare släkte som tål litet mer av utmaningar! Nej, jag vet inte, men kanske är det så? Det är svårt veta, men tjejlopp är populärt.

 

 

Arctic Circle Race arrangeras av Silver Resort i Arjeplog och Magasin Silvervägen. Nästa års lopp blir den 17 augusti 2019.
– Ja, utan tvekan är det här en väldigt uppskattad tävling och vi satsar gärna ett år till, säger Linnea Eriksson, Silver Resort.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x