FOTO: Frank A. Unger. Elin Willows bok Inlandet har av många benämnts som en av vårens mest intressanta böcker. För den med lokalkännedom råder det ingen tvekan om att Platsen i boken har stora likheter med Arjeplog.

Inlandet. Platsen. Det skulle kunna vara nästan var som helst. Men Arjeplog skymtar tydligt mellan raderna i Elin Willows debutroman med titeln Inlandet. 

Det är 12 år sedan hon var här senast, men på lördag finns hon på plats vid Bok och Vandring i Jäckvik för att berätta om sin bok.

 

-Det är en speciell känsla att komma tillbaka, jag har känt en rädsla för hur boken skulle tas emot i Arjeplog. Boken är en roman, och beskriver inte alls mig själv och hur jag såg på Arjeplog när jag bodde där, men det finns alltid tankar kring hur man får berätta och vem som får berätta, även i en roman, säger hon.

 

Elin Willows flyttade till Arjeplog för kärlekens skull, men där någonstans slutar likheterna med Elins egen historia, och romanfiguren utan namn tar över berättelsen.

-Jag har naturligtvis inspirerats av Arjeplog, och använt mina geografiska minnen därifrån, men det är en skönlitterär bok och Platsen är fiktiv, betonar Elin Willows.

Recensionerna berättar om ”…en eggande och egensinnig skildring av en människa som vägrar  både välja och vilja.”, en fängslande berättelse där ”…Elin Willows hanterar orden varsamt och vackert.”, och en bok som ”…skildrar ett inre tillstånd, kanske en depression, men utan att ge några förklaringar eller erbjuda tydliga lösningar.”

Själv fastnade jag, första gången jag läste boken, vid beskrivningar som jag förknippade med Arjeplog. Till exempel beskrivningen av den uppstoppade björnen som fanns på Hotellet. Och precis som den kvinna som tipsade mig om boken ställde jag mig frågan om den verkligen hade kasserats och kastats i en container. (Svaret på den frågan är nej.) Andra genomläsningen fick mig att fundera över de val man gör eller inte gör i livet. 

-De oväntade valen är de mest intressanta, säger Elin Willows, som när denna intervju görs precis är på väg att flytta tillbaka till Finland efter ett år i Berlin.

På bokens första sida får romanens namnlösa huvudperson frågan Varför? En fråga som även jag ställt till människor som flyttat till Arjeplog. Den frågan får inget tydligt svar i Inlandet, annat än med orden ”Jag har gjort mitt val och nu lever jag med det tills nästa val. Och något sådant är jag inte redo för just nu.”

Elin Willows är journalist, och en välkänd radioröst i Finland. Boken kom till i samband med en utbildning i Litterärt skapande. 

-Jag hade inte tänkt på Arjeplog på länge när jag började med boken, och för mig är platsen som beskrivs både jätteviktig och totalt oviktig i berättelsen. Jag behövde en avgränsning, det som händer händer just här och ingen annanstans, och det var enkelt att röra mig i ett geografiskt område som jag kände till. Men handlingen skulle kunna utspelas precis var som helst, boken handlar om henne, inte om Platsen.

Inlandet har getts ut på två språk, svenska och finska, och på tre förlag, Natur & Kultur, Teos och Förlaget.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x