FOTO: Peder Lundkvist. Kärt återseende vid Bok & Vandring i Jäckvik 2018. Det är precis trettio år sedan boken Lina och Linus upptäcker Silvervägen skrevs av Maria Ståhl och Marianne Hofman.

Jag kliver av bussen i Arjeplog. 

Lite spänd och förväntansfull och samtidigt oväntat lugn. Jag har tågat med Inlandsbanan upp längs Sveriges ryggrad, vilat i mossan på Årrevare och tagit morgondopp i Bottenviken och kvällsdopp i Skellefte-älven. 

Jag lyfter ner ryggsäcken från bussen och när jag vänder mig om möts jag av en vän jag inte sett på trettio år. En varm och välkomnande kram och allt känns så självklart. 

 

FOTO: Maria Söderberg. En av sommarens höjdare. Bok & Vandring i Jäckvik.

 

Vi har bilat och upptäckt och skrivit tillsammans och nu ska vi umgås och jobba på Bok- och vandringshelgen i Jäckvik. 

Inte så mycket då och där utan mer nu och här. Det passar mig precis. 

 

FOTO: Peder Lundkvist. Ingen av oss hade satt upp en tältkåta tidigare, men med gemensamma krafter och många skratt löste vi de problem som uppstod.

 

Vi packar in oss i hennes fina stuga och jag får träffa hennes fina vänner och sedan sätter vi upp tält, bär stolar, drickor, fixar med mikrofoner, brer mackor, håller yogapass och hämtar författare.

 

 

Vi badar och pratar och fotar och vandrar upp till Stiehpaltjåhkkå mitt i en fantastisk solnedgång. Jag vandrar genom nästan tropisk regnskog upp till Pieljekaisestugan och pratar med en förläggare samtidigt som jag lär mig om ormrot och slåtterblomma.

 

 

Så mycket skapande och kreativitet och svett och skratt både i författar-rummet som i vår lilla stuga.

Inspirerade av silvervägen, inlandet, kokta björnar och föremåls berättelser om obesvar skapar vi i kvällssolen kortfilmsmanus med diverse dramatiska innehåll. Alla med korta titlar som Kungsleden, Stugan, Vandraren och Familjen (a typical swedish family).

 

FOTO: Maria Ståhl. Hoppet vid Hornavan. Peder Lundkvist, Rikard Lundkvist, Marianne Hofman och Patrik Lundkvist.

 

Helgen i Jäckvik som skapats av Maria Söderberg är en vänlig rörelse i tid och rum där vi alla är hållna av naturen och kulturen. Den perfekta kombinationen om ni frågar mig. Sömnen får vänta tills jag sitter på tåget igen.

En liten skvätt av mitt hjärta lämnar jag kvar vid Hornavans strand och tänker att det inte ska dröja trettio år igen.

Maria Ståhl

 

Fakta Bok & Vandring i Jäckvik 2018:

 

FOTO: Peder Lundkvist. Uppskattningsvis cirka 150 personer besökte Bok & Vandring i Jäckvik. Störst publik drog inte oväntat Mikael Niemi, som berättade om sin bok Koka björn.

 

Medverkande i programmet:

Gunilla Bresky, Stina Jackson, Mikael Berglund, Nadya Kandrusevich-Shidlovskaya, Marianne Hofman, Peter Steggo, Alena Kazlova, Maria Söderberg, Eva-Karin Rosenberg, Gunnel Hedman, Dmitri Plax, Mats G Nettelbladt, Fredrik Westerlund, Majlis Granström, Inga Ravna Eira, Elin Willows, Mikael Niemi och Maria Ståhl.

 

FOTO: Maria Söderberg. Zoi Santikos, handläggare på Kulturrådet, tog med hela familjen till Bok & Vandring i Jäckvik.

 

Vandringar:

Pieljekaise, Stiehpaltjåhkkå, i byn Jäckvik samt längs Kungsleden i närheten av byn.

 

FOTO: Maria Söderberg. Ann Salomonsson berättade om sin far, hans långa resa på cykel, ett apelsinfärgat tält och kärlek. Hon avslutade med jojken På cykel till Rahppen.

 

Jäckvik Short Story Cup:

14 tävlande. Juryn bestående av Elin Willows, Maria Söderberg och Peter Steggo utsåg Ann Salomonsson till vinnare av första pris, en stor korvburk.

 

Bröderna Laestadius var ett underliggande tema vid Bok & Vandring i Jäckvik. Såväl Mikael Niemi som Maria Söderberg berättade om Lars Levi (som föddes just i Jäckvik) och hans yngre bror Petrus.

 

Största utmaningen:

Logistiken. Det är svårt för att planera resor för långväga gäster till och från Jäckvik. Med hjälp av en inhyrd minibuss från Silver Resort i Arjeplog och goda vänner som ställde upp kunde arrangörerna lösa även de akuta problem som uppstod.

Arrangörer:

Magasin Silvervägen i samarbete med Föreningen Jäckviksgården, ABF Norr Arjeplog och Arjeplognytt.se.

Första inbjudan till Bok & Vandring 2019:

Skickad till Peter Englund, historiker, författare och tidigare ledamot i Svenska Akademien.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x