Peder och Marie Bergqvist bjuder in till sommargudstjänst i det gamla kapellet i Gasa.

Kapellet byggdes i början av 1930-talet och utgjorde då centrum för väckelserörelsen i bygden, men har därefter under många år använts endast som förråd. Nuvarande ägare Peder och Marie Bergqvist bestämde sig för att återuppta den ursprungliga funktionen för lokalen, och på lördag, den 28 juli, är det dags för årets sommargudstjänst i Gasa.

-Alla är välkomna, oavsett vilken tro och kyrka man tillhör, säger Peder Bergqvist.

Om väggar kunde tala skulle kapellet i Gasa kunna berätta mycket om när Filadelfiaförsamlingen etablerades i Arjeplog. Peder och Marie Bergqvist bjuder nu in till gudstjänst här en gång varje sommar.

De ursprungliga ägarna till huset, Johan och Hugo Lestander, byggde ut sin bostad med en del som blev kapell. Fastigheten skänktes sedan till församlingen, och efter att ha passerat ett par ägare tillhör den nu Peder och Marie Bergqvist.

När de blev ägare till huset, bestämde de sig för att använda bostadsdelen som sommarbostad, och röja upp i den del som varit kapell. En del av inredningen och utrustningen, som exempelvis  dopgraven, orgeln och kaminen, är kvar sedan 1930-talet. Annat har kommit till på senare tid, men fyller både funktion och plats på ett bra sätt.

-Vi använder lokalen själva för egna bönestunder, men ville också återuppliva traditionen med gudstjänster här, berättar Marie Bergqvist.

På lördag är det dags för sommargudstjänst i det gamla kapellet i Gasa. Peder Bergqvist hoppas på många besökare och ett brett samarbete.

En av Peder Bergqvists önskningar är att hitta samarbeten med andra församlingar och kyrkor, och hans inbjudan att medverka vid sommargudstjänsterna i Gasa riktar sig till en vid krets.

-Alla är välkomna, säger han.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x