Idag startar Öppna Lapplandsmästerskapet i trolling. 62 lag från när och fjärran är anmälda till tävlingen som pågår torsdag, fredag och lördag.

Fisket sker i Hornavan. Start och målgång sker som vanligt i Skeppsviken, och invägningarna av fisk efter avslutad tävlingsdag brukar locka stor publik.

Inför årets tävling har reglerna kring användandet av betesfisk skärpts. Det innebär att betesfisk numera måste vara fångad i samma vattenområde som den används i. Förbudet mot att ta betesfisk från andra vattenområden har införts för att skydda mot smittspridning, och gäller från och med januari i år.

Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå Universitet hoppas att tävlingsdeltagarna ska bidra med material till ett forskningsprojekt om laxfiskarna i stora sjöar. Bland annat vill forskarna ta rätt på varför de småvuxna sikbestånden minskar i många regleringsmagasin. Ett led i denna forskning är att samla in och undersöka magprover från öring och röding som fångas i Hornavan.

Länk till Arjeplogs Trollingklubbs hemsida, med mer information om Öppna Lapplandsmästerskapet i trolling, finns här.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x