Rivningsarbetet har påbörjats. I november ska LSS-boendet med fem lägenheter stå klart.

Fem nya lägenheter och fem nya arbetstillfällen i ett LSS-boende. Ombyggnaden av gamla Lugnetskolan har inletts, och allt ska vara klart före årsskiftet.

-Jag tror att det här kommer att bli ett av Sveriges vackrast belägna gruppboenden, säger Robert Cortinovis, socialchef i Arjeplog.

Vid en rundvandring i byggnaden presenterade Robert Cortinovis och Ida Laestander, enhetschef LSS, ritningar och planer för det som tidigare varit bland annat skola och under en period flyktingboende.

Kommunalrådet Britta Flinkfeldt fanns på plats, men inte för att ta det symboliska första spadtaget. Istället blev det poserande tillsammans med byggentreprenören Christer Ekspjuth och en utrustning bestående av kofot och såg. Och lite sågande förstås. Bara för den goda sakens skull.

Boendet ska vara klart för inflyttning i november. Rekrytering av personal, stödassistenter, ska påbörjas inom kort. Vilka utbildningskrav som ska ställas är inte klart ännu. I budget finns fem heltidstjänster.

-Någon form av utbildning för att arbeta med funktionshindrade kommer att behövas, och vi tittar på vilka kraven ska vara just nu. Vi vet inte heller riktigt ännu hur tjänsterna kommer att se ut för att klara schemaläggning med sovande natt. Det kan bli både hel- och deltider, säger Ida Laestander.

Idag köper Arjeplogs kommun LSS-boende i andra kommuner för två personer. Förhoppningen är förstås att dessa två, och fler med dem, ska välja att bo i Arjeplog när möjlighet finns.

-Vi har inte kunnat erbjuda den här typen av boende tidigare. Det råder brist på LSS-boenden i landet, så om vi får någon lägenhet över kan vi erbjuda andra kommuner att köpa plats här, säger Britta Flinkfeldt.

Lägenheterna blir ettor på 33-34 kvadratmeter. De boende ska ha möjlighet att laga egen mat i sina lägenheter, men det finns även ett gemensamt kök och samlingsrum.

Cecilia Burman, sektionsordförande för Kommunal i Arjeplog, var en av de som var med på rundvandringen.

-Det här är positivt för Arjeplog, fem nya arbetstillfällen kan ge inflyttning, säger hon.

Den gamla gymnastiksalen kommer inte att tillhöra LSS-boendet och kommer inte att byggas om. Den ska städas ur, och tanken är att den ska bli möjlig att boka för aktiviteter.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x