Nasaleden mellan Nasafjäll i Arjeplogs kommun och Skellefteå har fått ett förnyat intresse. I helgen invigdes sträckan mellan Avaviken och Glommersträsk. Sonja Sjölund Lindman, arbetsförmedlare i Arvidsjaur, deltog i det första loppet Nasaleden.
– Det här var en tuff och rolig utmaning! Sträckvis är det en magiskt vacker led.
Hon, Jenny Sjögren och Ulrika Hallnor kom i mål på tiden 21:19.
Men ingen kunde matcha Hannes Boström, Arvidsjaur, som sprang loppet på sensationella 6:59.
Det historiska loppet Nasaleden mellan Avaviken och Glommersträsk blev en tuff tillställning. Vinnaren Hannes Boström, 30 år, säger att det var en befrielse gå i mål. Vinsten är 5 000 kr i presentkort.
I vintras åkte han Vasaloppet och gick i mål som nummer 38.
– Men det här loppet var betydligt mer krävande, säger han och pustar ut efter prövningen.
– Det hade inte varit möjligt att göra det så snabbt om jag inte hade orienterat mycket. GPS-makeringarna efter leden fungerar bra, men ledmarkeringarna var förvirrande. Det var oftast ostigad fri terräng.
En annan förtjänst var att han testat leden innan tävlingen. Hans värsta fas under den långa sträckan kom i Myrträsk.
– Jag var kall, hade trötta ben och var helt slut på energi. Men pappa stod där och servade med mat. Efter ett tag kom kroppsvärmen tillbaka och orken.
”Pappa” här är Lennart Jonsson från Arjeplog och mamma Christine Boström som var coach efter sträckan är från Båtsjaure. Idag bor de i Arvidsjaur.
Funktionärerna Sofie Lundberg Nilsson och Annika Lidström stod vid kontrollen Brännberg när de fick syn på Hannes Boström.
– Vi trodde inte våra ögon, redan nu! Så vi kastade oss in i bilen för att möta honom vid målgången i Glommersträsk.
I målet hos Glommers IF fanns också Anja Lindgren och Maria Boström.
– Vi höll vakt hela natten. Alla som kom i mål har gjort en stark prestation, inte minst tänker jag på far och son Bengt-Peder Björn och Hampus Björn som kom in på tiden 22:53. Hampus hade rejäla skavsår och fick hjälp att ta av sig skorna. Men den sista asfalterade sträckningen hade många helst varit utan.
Sofie Lundberg Nilsson, som arbetar vid Turistbyrån i Arvidsjaur, var överraskad över uppslutningen. Till sist var det femton som ställde sig på startlinjen.
– Det var tuffa insatser för alla som deltog. De är pionjärer de som deltar i år. Nästa år satsar jag också på att vara med.
Loppet, som arrangeras av Magasin Silvervägen och Glommers IF, hade två starter och vid den ena deltog kommunalrådet i Arvidsjaur, Lotta Åman. Hon var oerhört glad att leden mellan Avaviken och Glommersträsk blivit märkt och att det nu finns en karta. Nu kan man vandra Nasaleden från Avaviken och ända fram till Skellefteå.
Hon deklarerade högtidligt att leden nu var invigd och släppte iväg deltagarna.
– Jag önskar att vi kan gå vidare med förbättringar och spånga mer. Det skulle vara spännande om Jägarbataljonen i Arvidsjaur kunde ta sig an sträckan som en del av utbildningen. I övrigt vill jag skicka en stor eloge till alla deltagare och arrangörer, de har verkligen gjort något extra.
Nasaleden sammanbinder fjäll och kust och hör samman med silverepoken som startade 1635 i Arjeplogsfjällen nära norska gränsen. Gruvbrytningen skyndade på och förstärkte många leder mellan de avlägsna orterna. Sträckan Avaviken till Skellefteå påbörjades 1642 på order av Drottning Kristina. Det hade visat sig att leden till Piteå, som stakades ut 1634, var besvärlig. Att arrangera det ansträngande loppet var, enligt arrangörerna, ett sätt att berätta om de besvärligheter som fanns för mänskor som färdades längs sträckan. Utskrivna bergsknektar sänds till Nasafjäll, ibland istället för att delta i krigen, och samerna med sina renar fick slita hårt när de tog sig fram sommar som vinter.
Idag finns både markeringar på träden och GPS-spår, och ingen tvingas ut på besvärliga transporter.
Sonja Sjölund Lindman, arbetsförmedlare i Arvidsjaur, tog med sina två träningskompisar.
– Det här var en tuff och rolig utmaning! Sträckvis är det en magiskt vacker led. Jag gillar utmaningar eftersom jag tänker åka Vasaloppet nio mil nästa år.
Hon berättar om många dråpligheter längs sträckan. De sov aldrig under natten. För att slippa myggen var det bara att vandra på. En i gänget trampade ned i myrmark upp till midjan, en annan hittade ett stort horn av en sarv som fick hänga med på ryggsäcken och att de var förvirrade flera gånger över ledmarkeringar. Ett tag gjorde de sällskap med Henrik Carlsson, som gick in på tiden 15:10.
– Han hade gjort sig illa i foten, men efter ett tag sprang han vidare. Det blev för kallt för honom gå i vår takt och foten kändes bättre.
Sträckan var tidigare uppmätt till 70 km, men efter helgens lopp visar den sig vara längre. Hannes Boströms egen GPS-mätning angav 72,4 km vilket knappast gör hans prestation sämre med en snittid på 10,98 i timmen, kilometertiden är därmed strax under sex minuter. För Sonja Sjölund Lindman och hennes vänner blev det ännu längre när de tog en alternativ väg i jakten på ledmarkeringar, 74 km.
Planerna för nästa års lopp Nasaleden är redan igång. Då blir det start lördagmorgon och fler tävlingsklasser. Även en sträcka Avaviken till Storberg.
Frågan är om någon kan matcha Hannes Boströms tid?
En del av startavgiften gick till Barncancerfonden vilket totalt blev 1 400 kr.
Text: Maria Söderberg
Resultat:
1. Hannes Boström 6:59
2. August Lundqvist 9:23
3. Fredrik Andersson 11:54
4.
Erik Dock 12:37
Mikael Eriksson 12:37
6. Henrik Carlsson 15:10
7.
Jenny Sjögren 21:19
Sonja Sjölund Lindman 21:19
Ulrika Hallnor 21:19
10.
Bengt-Peder Björn 22:53
Hampus Björn 22:53
12. Maria Söderberg 27:16
En deltagare gick sträckan Avaviken-Storberg: Erik Pfeiffer.
Två deltagare bröt efter 40 km: Severina Reinhardt och Christina Vieten.