Guido van den Berg hade en idé om kanotskola för mellan- och högstadieelever. Med hjälp av pengar från Sparbankens satsning Personalmiljonen, skänkta av Elisabeth Sjöblom, kunde han köpa in den utrustning som fattades.

Undervisningen vid grundskolan i Arjeplog ska få en tydligare inriktning mot friluftsliv och utomhusaktiviteter. Ett led i detta är att erbjuda kanotskola för mellan- och högstadieelever, en idé som Guido van den Berg nu kan förverkliga.

Sparbanken Nord – Framtidsbanken har avsatt totalt en miljon kronor för att låta medarbetarna dela ut 5 000 kronor var till valfritt ändamål. Elisabeth Sjöblom på Sparbankens kontor i Arjeplog visste direkt vad hon ville skänka sina pengar till, men det visade sig inte vara helt enkelt.

-Jag ville ge mina pengar till någon aktivitet för ungdomar, och om det funnits en ungdomsgård hade jag direkt skänkt pengarna dit, säger Elisabeth Sjöblom.

Rikard Hedman, Linda Karlberg, Jenny Viklund, Guido van den Berg och Helena Sonidsson Lundqvist representerade skolpersonalen när Elisabeth Sjöblom och Anton Holmlund från Sparbanken lämnade över 5 000 kronor för inköp av utrustning för kanotskola.

Hon kontaktade skolan, men det projekt som då nämndes var upprustning av skolgården på Kyrkholmsskolan, och till det räcker fem tusen kronor inte långt. Elisabeth Sjöblom behöll sina pengar, och fortsatte fundera.

-Så träffade jag Guido, jag visste att han jobbar som fritidspedagog och frågade om han hade någon idé som kunde förverkligas för fem tusen kronor. Plötsligt var allt klart. Han presenterade sin idé om en kanotskola och en prisuppgift på paddlar och bojar för att kunna göra en bana i vattnet, berättar hon.

Tre kanoter finns sedan tidigare på skolan, och tanken är att några till ska köpas in. I personalen finns också en utbildad kanotinstruktör, Anne Lundberg.

-Det ska bli kul att komma igång med det här och att få göra det som en del av skolan, säger Guido van den Berg.

Ola Sonidsson, rektor, lovordar den idé och handlingskraft som Guido van den Berg visat. Skolorna i Arjeplog ska jobba med en tydligare inriktning på natur och friluftsliv, och kanotskolan är ett led i det arbetet.

Pengarna togs emot av rektorn Ola Sonidsson i samband med ett personalmöte på Kyrkholmsskolan.

-Det här är helt i linje med vår tanke på att satsa mer på natur och friluftsliv. Vi vill använda oss av förutsättningarna som finns i Arjeplog. Tanken är att vi ska skaffa mer utrustning för utomhusaktiviteter, bland annat tält och trangiakök. Förutom kanoter har vi en roddbåt och bor man i Arjeplog ska man få möjlighet via skolan att lära sig hantera en roddbåt och lägga ut nät, menar Ola Sonidsson.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x