Den 7-8 juni gästas Arjeplog av äventyraren och föreläsaren Renata Chlumska. Under sin karriär har hon bland annat bestigit Mount Everest och tagit sig runt USA med cykel och kajak. Bakgrunden till hennes besök är en inbjudan från Top of Arjeplog.
– Det här betyder väldigt mycket! Vi tror hon kan inspirera till alla sorts äventyr, inte minst det lilla som är möjligt varje dag, säger Rikard Hedman, idrottslärare, som 2012 var en av initiativtagarna till Top of Arjeplog. Han ser ett starkt behov av ett bredare folkhälsoarbete.

 

Renata Chlumska kommer till Arjeplog för att träffa elever i årskurs 6,7 och 8, samt på gymnasiet Hornavanskolan. Den 7 juni kl. 19 håller hon sin inspirationsföreläsning ”När bergen kallar” i Silvermuseets hörsal Polstjärnan. Dagen därpå, den 8 juni, inbjuds alla att bestiga Veälbmábuovđđa tillsammans med henne. Start kl. 10.30 vid stigens början.

– Jag ser verkligen fram emot att komma till Arjeplog och träffa alla, hälsar Renata Chlumska som kommer att ta med sig utrustning från några av sina äventyr och visa upp.

– Vare sig det gäller bergsklättring eller annan idrott, karriären eller fritiden och inte minst inom företagsvärlden så är verktygen för att uppnå ett mål snarlik, säger Renata Chlumska, som i sina föreläsningar lyfter fram hur viktig planering är och hur man skapar motivation.

 

1996 var hon baslägerchef för Göran Kropps expedition uppför Mount Everest, ett äventyr som hon cyklade hem från till Sverige, från Nepal via Indien, Pakistan och Kina. Renata Chlumska var den första svenska och tjeckiska kvinna att bestiga Mount Everest, år 1999. De följande femton åren besteg hon det högsta berget på samtliga sju kontinenter. Hon är även genomfört utmaningen Around America Adventure, ett äventyr som går ut på att paddla kajak eller cykla genom 48 av USA:s stater (samtliga förutom Hawaii och Alaska).

 

– För våra elever kan det här bli mycket lärorikt. Vi ligger i startgroparna för att lansera en naturskola vilket känns naturligt med tanke på de oerhört vackra och lättillgängliga miljöer som finns i kommunen, säger Ola Sonidsson, rektor på Kyrkholmsskolan i Arjeplog.

 

Arrangörer för besöket är Top of Arjeplog, ett nätverk av vandrare vars idéer har spridits till andra kommuner. Målet under en sommar är att kryssa i toppar på ett kort och sedan delta i prisutdelning. Inslaget av orientering är stort eftersom vandringen inte sällan sker i stiglösa områden. Närmare 400 personer i kommunen har deltagit under åren och tillsammans gått en sträcka som kan jämföras med ett helt varv runt jordklotet. Besöket har möjliggjorts i ett samarbete med Arjeplogs kommun, Folkhälsorådet i Arjeplog, Framtidsbanken/Sparbanken Nord och Region Norrbotten.

 

Ovanstående är ett pressmeddelande från Top of Arjeplog och Arjeplogs kommun.

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x