FOTO: Leif Björk. Fjällgåsen är en akut hotad art. Här är fyra av de gäss som setts rasta i Båtsjaur, på väg upp mot häckningsplatserna i Arjeplogsfjällen.

Båtsjaur är en av de platser där fjällgåsen stannar och rastar på sin väg mot häckningsplatserna. Vid en fågelutflykt nyligen kunde de sjutton deltagarna titta närmare på fyra fjällgäss, mitt i byn Båtsjaur.

-Vi hade tur som såg dem, morgonen efter hade de farit vidare, berättar Leif Björk, som guidade gruppen av fågelintresserade.

Fjällgåsen har varit föremål för observation och åtgärder i form av bland annat märkning och utplantering under många år. Vissa gäss förses med radiosändare, för att man ska kunna se hur de förflyttar sig och om de klarar sig.

I år har Leif Björk sett tre olika par som passerat Båtsjaur på sin väg upp mot häckningsplatserna. Han räknar med att minst två av de paren ska häcka.

-Två av gässen vi såg under fågelutflykten var unga, och det är inte säkert att de häckar i år. Men det är lovande att de kommer hit, för nästa år häckar de säkert.

Fjällgässen är få, och de som följer deras liv och öde känner igen individerna och har namn på dem. Ett av paren i Båtsjaur, Niklas och Nina, har iakttagits här för tredje året.

-Det känns bra med par som kommer tillbaka, vi behöver häckande fjällgäss, säger Leif Björk.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x