En kvartsgruva på Nasafjäll skulle innebära slutet för renskötseln i området. Det säger både svenska och norska renskötare i ett reportage gjort av NRK Sápmi. 22-åriga Julia Omma, Semisjaur-Njarg sameby, berättar i reportaget hur vindkraftparker, stugbyar, skotertrafik, vägar och gruvor pressar på från flera håll, och till sist inte lämnar något kvar för renen och renskötseln.

Det är företaget Elkem AS (registrerat i Norge men ägt av ett kinesiskt företag) som vill bryta kvarts på Nasafjäll, på den norska sidan av gränsen. Ett område där både norska Saltfjellet reinbeitesdistrikt och de tre svenska samebyarna Grans, Svaipa och Semisjaur Njarg har renskötselrätt. Elkem AS har ansökt om expropriation för att komma igång med etableringen trots att någon överenskommelse angående renskötseln i området inte kommit till stånd.

NRK Sápmi har försökt intervjua representanter för både den norska och den svenska regeringen, men ingen av dem har ställt upp. Från Sveriges sida meddelas att frågan hanteras av Norges regering.

Länk till reportaget, publicerat på NRK Sápmi:s egen sida, finns här.

 

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x